Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
A fogyasztói árak júliusban ugyan 0,3 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, de 3,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel ezelőtti szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Az elemzők 3,3-3,5 százalék közötti éves áremelkedést vártak, ehhez képest az áremelkedés 3,1 százalékos tavaly júliushoz képest. Korábban, 2009. márciusban mért ilyen alacsony, akkor 2,9 százalékos 12 havi inflációt a KSH.
Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal, ezen belül az idényáras élelmiszerek több mint 11 százalékkal csökkentek, emellett a ruházati cikkek 2,5 százalékkal, az üzemanyagárak 0,9 százalékkal mérséklődtek - mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője, aki azt is elmondta, hogy az üzemanyagárak július második felében emelkedtek, s ez majd az augusztusi inflációban jelentkezhet. Az idén az első hét hónapban átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció júliusban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 3,4 százalék volt, az egyhavi viszont 0,4 százalékkal csökkent. Tavaly júliusban a havi infláció 0,1 százalék, a 12 havi 4,0 százalék volt. A múlt év első hét hónapjában átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2009 azonos időszakában.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.