szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havonta 57 ezer forint lesz a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére, ami nettóban 47 ezer forintra jön ki. A minimálbért csak azok kapják meg, akik középfokú végzettséget igénylő munkát végeznek majd. Heti bérezés esetén a kötelező legkisebb nettóbér 43 ezer forintra jön ki havonta, teljesítménybérezés esetén pedig akár 28 500 forintig is csökkenthetik a közmunkás havi bérét.

Havonta 57 ezer forint lesz a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése esetén – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Hetibér alkalmazása esetén 13 120 forintot állapít meg a rendelet, vagyis azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik így kapják majd fizetésüket, a végösszeg havonta 52 480 forintra jön ki. Ugyanennyi gyűlhet össze a napibérből is, ami 2624 forint lesz.

Azoknak, akik középiskolai végzettséget igénylő munkát végeznek 78 ezer forint lesz a kötelező legkisebb bérük, ez lesz az úgynevezett garantált közfoglalkoztatási bér. Nekik 17 950 forint lesz a hetibérük (ez havonta 71 800 forintra jön ki), a napibérük pedig 3590 forint.

A heti és a havi bérek eltérése azért érdekes, mert a kormányrendelet azt is előírja, hogy a havi közfoglalkoztatási bér kifizetésének heti részletekben kell történnie.

A kormányrendelet azt is megszabja, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bér nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás összegénél, ami idén 28 500 forint. Az új szabályok 2011. szeptember 1-jén lépnek hatályba, és azt követően már eszerint kell fizetni a közmunkásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban már többször beszélt arról, hogy a közmunkás minimálbér több lesz, mint a segély, de kevesebb mint a garantált bérminimum. A kormány célja ugyanis az, hogy így ösztönözze a segélyen élőket a munkába állásra, a közmunkásokat pedig a piaci munkavállalásra.

Közmunkás az állomáson. Sinen lennének?
©

Nagyon minimálbér

A megjelent összegek valószínűleg a bruttó béreket jelentik, a rendelet ugyanakkor csak mellékesen utal erre. Mint a kormány fogalmaz: "a részletekben történõ kifizetés esetén a bérbõl letiltást, levonást, továbbá a jogszabály alapján teljesítendõ adó- és járulék levonásokat arányosan kell végrehajtani".

Ennek alapján a havi közmunkabér nettó 47 025 forint lesz, a hetibér pedig havonta 43 296 forintra jön ki. A középiskolai végzettséget igénylő munkakörökben a havi nettó 60 600 forint lesz. Ha hetibérezésben lesznek, 56 745 forintra jön ki a havi nettó.

Ettől a bérezéstől még el is térhet majd a kormány: ha a közmunkás az elvárt teljesítményen felül teljesít, nagyobb összeget, ha viszont rosszabbul teljesít, kevesebbet is kaphat a kötelező legkisebb közmunkabérnél. Eszerint a kötelező legkisebb közmunkabér teljesítménybérezés esetén akár 28 500 forint is lehet havonta.

Részmunkaidőnél a havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni, azzal, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bértétel nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegénél.

Fellegi és Fazekas beszámol, Pintér ötletel

A kormány egy másik szerdán megjelent határozatában megbízza Fellegi Tamást fejlesztési és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy folyamatosan számoljanak be Pintér Sándornak – aki a közfoglalkoztatásért felelős miniszter – azokról a tervezett beruházásokról és fejlesztésekről, amelyekhez hozzákapcsolható a közmunkaprogram. 

 

Mint a miniszterelnök korábbi nyilatkozataiban ígérte, a közfoglalkoztatottakat olyan beruházásoknál fogják alkalmazni, amelyeket nem XXI. századi technológiával végeznek ma Magyarországon, így nagy munkaerő-igényűek. Ilyen például a gátépítés, a csatornatisztítás, vagy a víztározó-építés.

 

Pintér Sándor is kapott feladatot: a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottsággal együtt október végéig kell kitalálnia a közfoglalkoztatás középtávú koncepcióját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Közmunka: Gyöngyöspatán a patakmedret lehet tisztítani

Újabb közmunkaprogramokat indított a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási helyettes államtitkársága hétfőn, Gyöngyöspatán a patakmeder tisztításán, Dombrádon pedig kerékpárút építésén dolgoznak közmunkások nyolc órában.

MTI Itthon

Közmunkások járják szerdától Dunaújvárost

Összesen 35 városőr áll munkába Dunaújvárosban egy rövidtávú, négyhónapos közmunkaprogram keretében. Hétfőn kezdődött a felkészítésük, és szerdától járják az utcákat.

MTI Itthon

Vasútállomásokat is takarítanak majd a közmunkások

A Balaton körüli vasútvonalak állomásainak takarítására, karbantartására indított minta-közmunkaprogramot a MÁV. Ez a kormány közmunkaprogramjának egyik eleme. A vasúttársaság tervei szerint a mintaprogramot később az egész országra kiterjesztenék.

hvg.hu Gazdaság

Termőföldeken is dolgoznak majd a közmunkások

Az egyik célja a most kezdődő közmunkaprogramoknak, hogy megfelelő képzés után a foglalkoztatottak olyan javakat termeljenek, amelyeket fel lehet használni a helyi közétkeztetésben – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

MTI Itthon

Pintérék szerint a segély duplája jár a közmunkásoknak

A 27 ezer forintos segély összegének több mint dupláját kapják meg azok, akik részt vesznek a közmunkaprogramban - így reagált a Belügyminisztérium (BM) Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármesterének hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Fontos Erzsébet Itthon

Csak a közmunka segíthet betartatni a guberálási tilalmat

Józsefvárosban a hajléktalanok megélhetése a sörösdobozok és a kis feles üvegek kikukázásán és azok visszaváltásán múlik. Ezt igyekszik megszüntetni egy VIII.kerületi, guberálási tilalomról szóló rendelet, amelynek betartását szinte senki nem ellenőrzi.

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk