szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két adóemelés", így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója körében - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő nem támogatja a szolidaritási adó bevezetését, és kiáll az egykulcsos személyi jövelemadó mellett.

"Lesz egy két olyan adó, amit meg fogunk emelni" - mondta a TV2-nek adott interjújában a kormányfő, aki példaként említette a szerencsejátékadót, illetve az alkohol- és a cigaretta jövedéki adóját. Mint fogalmazott, "azokat a típusú adókat emeljük meg, amelyek nem a mindennapi élet kiadásaihoz kötődnek". Ezenkívül leállítanak minden olyan kiadást, amelyet az idén terveztek, de ráérnek, hogy a következő években vigyék véghez.

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt (két éves államkötvényt egyébként már eddig is forgalmazott a Posta).

A kormányfő hangsúlyozta: a költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk", de "van néhány olyan tétel, amit ebben az évben nem teljesítünk, hanem a jövő évi, vagy a két évvel későbbi költségvetésben végzünk el." A miniszterelnök ugyanakkor további konkrétumokat csak jövő szerdán, a kétnapos kormányülést követően mond majd.

A kormányfő arról is beszélt: nem lát esélyt arra, hogy az európai gazdaság 8-10 évnél hamarabb kerüljön ki a jelenlegi válságperiódusból, ugyanis szerinte az eurózóna tagállamai "egymás után belezuhannak majd az adósságcsapdába", amelybe Görögország már bele is zuhant.

©

Százmilliárdos csomag jön

Matolcsy György csütörtökön délután arról beszélt, hogy a kormány kihelyezett ülésén hétfőn és kedden tárgyal a költségvetésből jövőre hiányzó 100 milliárdos "lyuk" eltüntetéséhez szükséges intézkedésekről. A nemzetgazdasági miniszter akkor még csak annyit mondott, hogy az adóbehajtás hatékonyságát fogja növelni a kormány. A kormány ekkor tárgyalja második olvasatban a jövő évi költségvetést.

Varga Mihály vasárnap a Hír TV egyik műsorában azt mondta, 8-10 tétel kellhet ahhoz, hogy az idei költségvetési hiány 3 százalék maradjon. A Miniszterelnökség államtitkára úgy vélte, nem lesz egyszerű történet a 80-100 milliárdos hiány befedése. Arra a kérdésre, hogy a kormány visszaléphet-e a szuperbruttó tervezett megfelezésétől, azt válaszolta, ez is egy reális alternatíva.

A játékadó emelését Lázár János szorgalmazta többször is, legutóbb augusztus elején, egy Orbán Viktornak írt levelében. A Fidesz frakcióvezetője a játékautomaták után fizetendő adót szeretné megemelni, és az online szerencsejátékok szabályozását is sürgeti.

Tavasszal már felmerült a cigaretta és a sodrós dohány jövedéki adójának emelése, de az utolsó pillanatban, júliusban a dohánylobbi miatt levették a napirendről. Becslések szerint a dohánytermékek jövedéki adójának emelése 20 milliárd forint többletbevételt jelenthet a költségvetésnek.

Az árfolyamgát csak ideiglenes megoldás

A devizahitelesek megsegítésére létrehozott árfolyamgát csak ideiglenes megoldás, nem oldja meg tartósan és véglegesen a családok problémáit, de "levegőhöz juttatja őket" - mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott csütörtöki interjújában. A kormányfő azt mondta, a Fidesz-KDNP frakciószövetség a jövő heti háromnapos frakcióülésen tárgyalja a további otthonvédő lépéseket.

Az interjúban több más témáról is szó esett, többek között a felsőoktatásról, a nyugdíjak helyzetéről és a stabilitási törvényről is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes