szerző:
MTI

A vendégéjszakák száma 5,9, az összes bruttó árbevétel 3,8 százalékkal csökkent júliusban 2010 júliusához képest a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A vendégéjszakák száma júliusban 2,892 millió volt, a bevételek pedig elérték a 26,457 milliárd forintot. Az év első hét hónapjában a vendégéjszakák száma 0,4 százalékkal 10,786 millióra nőtt, a 133,378 milliárd forint összes bruttó bevétel pedig 4,1 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

A külföldi vendégek száma júliusban 1,5 százalékkal 436 ezerre emelkedett és ők 1,286 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek száma júliusban éves összehasonlításban 7,7 százalékkal 534 ezerre esett vissza, a vendégéjszakáik száma pedig 9,4 százalékkal csökkent.  

Az év első hét hónapjában a külföldi vendégek száma 6,2 százalékkal közel kétmillióra nőtt, a vendégéjszakáik száma pedig 4,1 százalékkal emelkedett. A 2,2 milliós  belföldi vendégszám január-júliusban az előző év hasonló időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal mérséklődött, a vendégéjszakáik száma pedig 3,1 százalékkal csökkent. 

A júliusi 26,457 milliárd forint összes bruttó bevételből a szállásdíjbevétel 15,89 milliárd forintot, a vendéglátás 5,323 milliárd forintot tett ki, a többi az egyéb bevétel volt. Miközben az átlagos infláció júliusban 3,1 százalékot tett ki,  a szállásdíjak átlagosan 2,7, a vendéglátás árszínvonala átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett.    

Az év első hét hónapjában, áprilisban volt a legdinamikusabb növekedés, de a legnagyobb vendégforgalmat és bevételt júliusban regisztrálták a szálláshelyek - jegyzi meg a KSH, hozzátéve:  mindez azt eredményezte, hogy a vendégforgalom és a bevétel - folyó áron - a 2006-es szintet érte el. A KSH közlése szerint a Balatonon az első hét hónapban a vendégéjszakák száma hat százalékkal csökkent, míg Budapesten hét százalékkal nőtt. A szállodai szobák átlagos foglaltsága júliusban 54,9 százalék volt, az első hét havi átlag pedig 44,6 százalék.

Az egy kiadható szobára jutó  nettó árbevétel júliusban  az átlagosan elérte a 6467 forintot. Az ötcsillagos szállodákban ez - 66,1 százalékos foglaltság mellett -  átlagosan 16708 forint volt, a négycsillagos szállodákban 62,7 százalékos foglaltsággal 7644 forint, míg a háromcsillagosok esetében 4444 forint és az átlagos foglaltság ezekben a szállodákban 50,8 százalékot ért el. 

Július végén Magyarországon  2892 kereskedelmi szálláshely működött. Ebből 926 a  szállodák száma 55 ezer szobával és 1002 a panzió 11 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 963 volt. Az iparágban tevékenykedő vállalkozások közvetlenül több mint 31 ezer főt foglalkoztattak, s ez megegyezik az előző év azonos időszakával. A részmunkaidős foglalkoztatás súlya a szállodákban kategóriánként változó, 3 és 11 százalék között mozog, a kölcsönzött munkaerő lényegében csak a négy-, illetve ötcsillagos egységekre jellemző, de súlya ott is minimális.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?