szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vagyonátcsoportosítást próbál meg végrehajtani a kormány a megszorításokkal, de Róna Péter szerint ez Orbán Viktornak nem fog sikerülni. A közgazdász a Klubrádióban elmondta, a Fidesz-kormány adótörvényeiből az látszik, hogy a kormány egy erős felső és felső-középosztályt akar megteremteni.

Másfél milliós lumpentársadalmat hoz létre a Fidesz-kormány, amivel egyszer szembe kell majd néznie. A megszorító intézkedésekkel egy nagyon konkrét vagyonátcsoportosítás zajlik, lentről fel. Csakhogy Orbán Viktor eltökélt szándéka, miszerint egy felső és egy felső-középosztály anyagi bázisát megteremti, nem fog menni - mondta Róna Péter közgazdász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Szerinte a kormány legfőbb elve az, amit Lázár János frakcióvezető mondott: kinek mennyije van, annyit ér.

Róna Péter
©

A közgazdász szerint az Orbán-kormány nagyon rossz helyen keresi a megoldást: a vagyonok, a pénzek újraelosztásánál, ahelyett, hogy inkább beruházások teremtésére törekedne. Róna Péter szerint a tervezett vagyonátcsoportosítás egyrészt egy óriási méretű gazdasági erőforrást dob ki az ablakon, másrészt a Fidesz-kormány létrehoz egy másfél milliós lumpentársadalmat, ezzel a nyomorral és szegénységgel pedig szembe kell majd néznie. "Ez azonban nem érdekli a miniszterelnököt, Orbán Viktor ugyanis bevállalta, hogy ezt hajlandó tétlenül nézni" - mondta Róna.

A kihasználatlan munkaerővel majd kezdenek valamit a multik, de közben a közgazdász szerint eltűnik a magyar gazdaság. "A gazdagok költekezése teljesen más, mint a szegényeké, az előbbiek síelni mennek Ausztriába, megveszik az Audijukat, utóbbiak viszont tejet, kenyeret vesznek, azaz a belföldi keresletet élénkítenék. Ahhoz azonban, hogy a szegényebbek tudjanak költeni, munkahelyek, ehhez pedig beruházások kellenek" - magyarázta Róna Péter.

A külföldi szakvélemények is azt mondják, hogy „ez a kormány nem tudja, mit csinál”. A rossz intézkedések következtében gyengült az államháztartás és a forint is - hangsúlyozta a közgazdász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban