szerző:
hvg.hu

Európában a legsúlyosabb adóterhet kapták a nyakukba a szerencsejáték-szervezők és a játékautomaták üzemeltetői. Azonban az adóprés az adóbevételek csökkenéséhez, és a játékosvédelemre fordítható források megszűnéséhez vezet – állítják az iparág védelmezői.

Nem érti, szükségtelennek és sajnálatosnak tartja az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért a Fidesz kapkodását a szerencsejáték körül. Rogán Antal és Lázár János szakmai egyeztetést nélkülöző hétfői javaslataival újabb, az eddigieknél is súlyosabb terhet próbálnak az iparágra róni.

Hétfőn este hét óra előtt az Országgyűlés elfogadta azt a salátatörvényt, amely jövedékiadó-emelésekkel, valamint a szerencsejátékokra kivetett adók emelésével fogja növelni az állam bevételeit. Az újabb adócsomagra a kormánynak azért van szüksége, hogy részben ezzel tömje be a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt keletkezett, mintegy 100 milliárdos költségvetési lyukat (a jövedékiadó-emelésekből korábban 10 milliárdos bevételnövekedésre számított a kormány).

Csúcstartók leszünk Európában

Az elfogadott javaslatok szerint az online szerencsejáték-szervezés adója a tiszta játékbevétel 20 százaléka lesz, amit a cégeknek a következő hónap 20. napjáig kell majd bevallaniuk és megfizetniük. A pénznyerő automaták tételes játékadója játékhelyenként havonta 500 ezer forint lesz, az eddigi 125 ezer helyett, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata esetén pedig havonta 700 ezer forintot kell majd fizetnük a cégeknek, az eredeti javaslatban szereplő 150 ezer forint helyett.

A játékautomaták üzemeltetőinek ezen felül szintén le kell majd adózniuk a tiszta játékbevétel 20 százalékát, ha a bevétel eléri a 900 ezer forintot negyedévente. A Szerencsejáték Szövetség szerint az irreális adóemelés révén nemcsak a hetvenmilliárd forint fix adóbevételtől esik majd el az állami költségvetés, de több tízezer ember is földönfutóvá válik. Az MSZSZ szerint ugyanis a javaslat elfogadása több tízezer vendéglátóiparban dolgozó család azonnali tönkremenetelét jelentené. Ez csődbe fogja dönteni az egész nyerőgép- és vendéglátóipart, amelyből többé az állam sem remélhet pluszbevételt.

Az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért számításai szerint az elfogadott javaslatok 33 százalékos adóztatást eredményeznek, ami Európában a legmagasabb kulcsot jelenti (még a kaszinókban is csak 30 százalékos). Ez még azokat a piaci szereplőket is a feketegazdaság irányába kényszeríti, akik a nehézségekkel dacolva megpróbáltak volna továbbra is legálisan üzemelni – fejtette ki a hvg.hu-nak a civil szervezet.

Az alapítvány szerint mindezek mellett a javaslatokból továbbra is hiányzik a játékosvédelem, az egységes felügyeleti rendszer, valamint az általános rendszerszemlélet. “A jelenlegi szabályozás által biztosított megszámlálhatatlan kiskapu bedeszkázása folyik egy új, átfogó, minden területen európai és a piac valamennyi szereplője számára megfelelő szabályozás helyett. Ráadásul ennek a szabályozásnak a motivációja láthatólag a fűnyíróelv: egységesen a legnagyobb adóterhet rakni a piac nyakába. Újra felhívjuk a figyelmet, hogy az adóprés önmagában való alkalmazása az adóbevételek csökkenéséhez, a játékosvédelemre fordítható források megszűnéséhez vezetnek” – kommentálták a változtatást a szervezet szakértői.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?