szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi végtörlesztésről elfogadott törvény zavarja a bankokat, de nem sok haszna lesz a gazdaság egészének szempontjából - írja legfrissebb számában az Economist, amely szerint nem vált be a kormány terve, amely adócsökkentésekkel mozdította volna elő a gazdasági növekedést.

A gazdaság szereplői aggódnak, a bankárok üvöltenek, a kormány a harc lázában ég, az ellenzék pedig önmagát rágja. Vagyis minden a szokásos, Magyarországon - kezdi írását a hetilap, amely ezután röviden összefoglalja, hogyan alakult a devizahitelek állománya hazánkban és mit tartalmaz a végtörlesztésről szóló törvény.

Az Economist szerint a veszteség lenyelésével fenyegetett bankok - közelebbről a lakáshitelezési piacon aktív osztrák és olasz pénzintézetek - szerint a kormány áthágja a törvényi szabályokat, és azt szeretnék, ha Brüsszel közbelépne. Mások szerint viszont a bankoknak eleve nem kellett volna ennyire gondatlanul, vakmerően hitelezniük.

Akárhogy is, a végtörlesztési törvény nem javít majd Magyarország borús gazdasági kilátásain - teszi hozzá a lap, amely szerint a Fidesz-kormány tervei egy évvel ezelőtt ambiciózusnak tűntek, még ha kockázatosnak is. Nem vált be a terv az Economist szerint, hogy a társasági és személyi jövedelemadó csökkentésével emelik a középosztály tagjainak fogyasztását és elősegítik a gazdaság növekedését. Csak a kisebbség járt jól az adócsökkentésekkel, az alacsonyabb keresetűek pedig rosszabbul jártak. A gazdasági előrejelzések pedig sötét képet festenek.

A kormány gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan és nincs iránya - idézi a lap Duronelly Pétert a Budapest Alapkezelőtől, aki szerint a bankokra helyezett újabb teher a pénzintézetek hitelezési tevékenységének kárára válhat és a gazdasági környezet is gyorsan romlik. Kovács Zoltán, "a Fidesz kommunikációs minisztere" viszont másképp látja a helyzetet - teszi hozzá a lap. Az államtitkár szerint a bankok a "vadnyugat" szabályai szerint működtek, és figyelmeztetniük kellett volna ügyfeleiket arra, milyen kockázatot vállalnak a jelzáloghitelek felvételével.

Az Economist összefoglalja a Fidesz politikai céljait is; ezek szerint a nagyobbik kormánypárt fenn szeretné tartani támogatottságát "a tipikus devizahitelesek" körében - idézi a lap Boros Tamást, a Policy Solutions kutatóintézet munkatársát. Közülük kerültek ki a korábban az MSZP bázisának számító szavazók, akik utóbb a Fidesz mellé álltak. A kormány attól tart, hogy a gazdasági problémák miatt a Jobbik táborába vándorolhatnak.

Az Economist cikke szót ejt az MSZP-ről is, amely saját belső harcaival van elfoglalva és a megmaradó energiát Gyurcsány Ferencre fordítja. A lap ismerteti a volt kormányfő elleni, Sukoró-üggyel kapcsolatos vádakat, illetve az ezekkel kapcsolatos politikai álláspontokat. "De bármi legyen is az igazság a Gyurcsány elleni vádakban, semmi jele annak, hogy az igazságszolgáltatás hasonló vehemenciával lépne fel a Fidesz megvesztegethető politikusaival vagy üzleti szövetségeseivel szemben. Mindeközben a Jobbik csak figyel és vár" - zárja írását baljóslatúan az Economist.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!