szerző:
hvg.hu

Varga Mihály szerint a Széll Kálmán-terv megvalósításában 50 százalék felett van a kormány, de messze attól, amit tervezett. A kormánynak beszerzési stopot kell bevezetnie a közszférában, és leépítések is lesznek - mondta a 49. Közgazdász-vándorgyűlésen a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga szerint még nem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz az egykulcsos szja-rendszer bevezetése, és messze elmarad a foglalkoztatás bővítése attól, amit a kormány várt.

Mindenütt felerősödtek a recesszió jelei: 2011 és 2012 még egyáltalán nem a világgazdaság lendületes növekedéséről fog szólni. Az amerikai gazdaságélénkítési kísérletek mindeddig nem értek el eredményt, és Kínából is egyre aggasztóbb jelek jönnek: inflációs spirál kezd kialakulni, amely társadalmi feszültségeket gerjeszthet - így vázolta fel a jelenlegi borús hangulatot Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Pécsett rendezett 49. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Mint mondta, Soros György figyelmeztetését, hogy a 2008-as válságnál  is súlyosabb elé néz a világ, komolyan kell venni. Éppen ezért szerinte az állam finanszírozását biztosítani kell, folytatni kell a strukturális átalakításokat.

Ambiciózus terv volt a foglalkoztatásbővítás

Az államtitkár előadásában kitért a tervezett adóváltozásokra is. "Minden, ami az ősz folyamán történni fog, abba az irányba fog hatni, hogy befejeződjön az egykulcsos adó bevezetése, illetve, hogy a fogyasztási adók terhére csökkenjen a munkát terhelő elvonás" - mondta Varga Mihály, hozzátéve, 8-9 hónap után nem lehet eldönteni, hogy az egykulcsos adó jó vagy nem jó.

©

Varga szerint körülbelül 50 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, "de ez messze elmarad attól, amit terveztünk". A közmunkaprogramba ugyanis szerint legfeljebb 300 ezer főt lehet bevonni, illúziónak nevezte, hogy az 590 ezer jövedelempótló támogatást kapó munkanélküli mindegyikét lehetne így foglalkoztatni. Mint mondta, azért kellett központi közmunkaprogramot elindítani, mert kiderült, hogy a 3200 önkormányzat keretében nem lehet végrehajtani egy ekkora tervet.

Szerinte a beruházások és a támogatások felgyorsításában még nem sikerült érdemi eredményt elérni. Mintha befagyott volna az uniós támogatások kifizetése, így ezen a területen van mit javítani - tette hozzá.

Sokat remélnek a Széll Kálmán-tervtől

A jövő évi költségvetési tervezettel kapcsolatban azt mondta, a kormány azzal számol, hogy jövőre lassul a globális gazdaság növekedése. Ezért azt a célt tűzték ki, hogy a hiány 3 százalék alatt legyen, és az államadósság lehetőség szerint csökkenjen. A költségvetésben 2,5 százalékos hiánnyal, 1-1,5 százalékos foglalkoztatásbővüléssel és 1,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Varga szerint a kiadáscsökkentésben a kormánynak beszerzési stopot kell bevezetnie a közszférában, emellett leépítések is lesznek. Ugyanakkor a Széll Kálmán-tervtől jövőre már érdemi megtakarítást remél a kormány.

Az államtitkár szerint az intézkedésekkel 50 százalék felett van a kormány a megvalósításban, de messze attól, amit tervezett. A felsőoktatásban szerinte nem áll rosszul, a jövőre tervezett megtakarításokat el tudja érni. Az egészségügyi megtakarítások szerinte teljesülni fognak. A tömegközlekedés területén viszont érdemi változást még nem lát Varga. Mint mondta, nem látszik, hogy lehetővé válna az a 45 milliárdos megtakarítás, amit terveztek.

A nyugdíjrendszerben a tervezés köztes állapotban van, véli, az önkormányzati rendszer átalakításáról pedig elmondta: azzal a nem elhanyagolható problémával küzd a kormány, hogy 75 polgármester ül a kormánypárti frakcióban. Bejelentette, hogy hétfőn a miniszterelnök és a megyei vezetők aláírhatják azt a megállapodást, mely szerint a megyei intézmények visszakerülnek az államhoz. Ezzel az állam 160 milliárd forintnyi adósságot is átvesz a megyéktől - mondta Varga Mihály. Ennek az adósságnak a részletei egyelőre nem ismertek.

Járai Zsigmond a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában azt mondta, elérhetőek a költségvetési célok, ugyanakkor jelentős kockázatokat is tartalmaz a jövő évi büdzsé. A Költségvetési Tanács elnöke ezért azt javasolta a kormánynak, hogy növelje tovább az adóbevételeket és a költségvetés tartalékait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!