szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn számottevő veszteséggel zártak a tőzsdeindexek Ázsiában a globális gazdasági lassulásról keltett aggodalmak és az euró gyengülésében érintett exportőr vállalatok részvényeinek gyengülése miatt.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 154,81 ponttal, 1,78 százalékkal 8545,48 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 14,06 ponttal, 1,85 százalékkal 747,11 pontra esett.

A csökkenő részvények csoportját a színesfém feldolgozó, a tengerhajózási és a nagykereskedelmi szektorok vezették, a nyertes részvények élén pedig az informatikai, a távközlési, a közlekedési és építőipari szektorok vállalatai álltak.

A Nikkei index nap közben több mint két százalékos veszteségben járt, követve a szintén jelentős veszteségbe csúszó többi ázsiai értékpapír piacot. A tokiói részvényárfolyamokon nem segített a japán jegybank piaci várakozásoknak megfelelő negyedéves Tankan gazdasági állapotjelentése, ami az üzleti hangulat javulását mutatta ki a nagy iparvállalatok körében.

©

Az exportőr vállalatokat érzékenyen érintette az euró gyengülése az euróövezeti pénzügyi stabilitási aggodalmak fokozódása miatt. A Toyota Motor 2,0 százalékkal, a Fanuc 4,6 százalékkal, a Suzuki Motor 3,4 százalékkal gyengült, a Sony 4,5 százalékot, a Canon 1,7 százalékot adott le árfolyamából.

A pénzügyi részvények Tokióban is gyengültek, követve az európai bankoknak való kitettsége miatt a Morgan Stanley  még a pénteki amerikai kereskedésben elszenvedett árfolyam veszteségét. A Mitsubishi UFJ Financial Group 2,8 százalékkal, a Sumitomo Mitsui Financial Group 2,7 százalékkal gyengült.

A Mitsui OSK Lines tengerhajózási vállalat részvénye 7 százalékkal esett eredmény előrejelzésének negatív módosítása miatt. A Kawasaki Kisen hajózási társaság 4,9 százalékkal, a Nippon Yusen pedig 4,3 százalékkal gyengült.

A tokiói tőzsdezárás idején a többi ázsiai tőzsdeindex is jelentős veszteséget mutatott. A S&P/ASX index 2,8 százalékkal, a hongkongi Hang Seng index 4,6 százalékkal, a szingapúri Straits index 2,3 százalékkal esett. A kínai és dél-koreai piacok ünnep miatt zárva tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!