szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint hatvan éve a leggyengébb eredményt hozta az idei szüret Olaszországban, a bor minősége viszont a szőlősgazdák szerint ígéretes. Éppen a mennyiséget csökkentő, de a zamatot fokozó, kivételesen forró és száraz szeptember miatt.

A bor mennyisége 4,03 milliárd liter lett, a tavalyinál 14 százalékkal kevesebb, így a 2001-2010-es időszak éves 4,76 milliárd literes átlagát sem éri el. Utoljára 1948-ban volt hasonlóan kevés, 4,04 milliárd liter az előállított bormennyiség.

A szőlőtermés nemcsak a szárazság miatt lett gyenge, hanem az uniós termésszabályozás miatt is, ez ugyanis arra ösztönözte a szőlőtermelőket, hogy csökkentsék a termőterületeket. 2010-ben az uniós program keretében 9.300 hektárnyi termőterületen vágták ki a tőkéket, miután 2008-ban és 2009-ben már 22.000 hektáron számolták fel a borszőlő-termesztést. Csupán Szicíliában, Olaszország egyik legnagyobb bortermelő vidékén, a kinyert bor mennyisége 25 százalékkal csökkent az idén, tavalyhoz képest.

Olaszország a tavaly előállított bormennyiség közel felét exportálta.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!