szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emelkedtek hétfőn a főbb ázsiai tőzsdeindexek az európai adósságválság rendezésének reményében és a javuló kínai ipari megrendelési adatokra.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 165,09 ponttal, 1,90 százalékkal 8843,98 pontra emelkedett, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvényt követő Topix index pedig 11,23 ponttal, 1,51 százalékkal 755,44 pontra. A tőzsdén jegyzett részvényekkel képviselt 33 gazdasági szektornak szinte mindegyike erősödött hétfőn a gumiipar, a színesfém és a gépipar vezetésével. Mindössze a precíziós gépgyártás és a gyógyszeripar végzett veszteséggel. 

A befektetői bizalom egész Ázsiában az európai adósságszolgálati válság közelgő rendezésének, valamint a kínai ipari beszerzési menedzseri indexnek köszönhetően javult. Októberben három havi csökkenés után 50 pont fölé emelkedett az ipari beszerzési menedzser index Kínában. 

Az erős kínai érdekeltséggel rendelkező építőipari gépgyártó, gyárépítő és termelő berendezést gyártó vállalatok részvényei emelkedtek. Az építőipari gépeket gyártó Komatsu és a Hitachi Construction Machinery egyaránt 4,2 százalékkal, az ipari robotokat gyártó Fanuc részvénye 3,0 százalékkal emelkedett. A Bridgestone gumiabroncs gyártó részvénye 4,1 százalékkal erősödött. A Toyota 1,3 százalékkal, a Kyocera 2,0 százalékkal, a TDK részvénye 8,3 százalékkal emelkedett. Az Olympus részvénye újabb 10,7 százalékot esett az előző hat kereskedési napon leadott 50 százalék után a vezérigazgató elbocsátásával járó botrány miatt. Az Olympus piaci tőkeértéke 375 milliárd jennel csökkent a botrány kitörése óta. 

Szöulban a tőzsde vezető indexe a Kospi 3,26 százalékos nyereséggel zárt hétfőn. Az építőipari vállalatok részvényei folytatták lendületes árfolyam emelkedésüket a líbiai újjáépítési megrendelések reményében. A Daewoo Engineering & Construction 5,48 százalékkal, a Hyundai Engineering & Construction 4,69 százalékkal erősödött. Nyertek a technológiai vállalatok részvényei is, a Samsung Electronics 2,62 százalékkal, a Hynix Semiconductor 3,02 százalékkal erősödött. 

Erősödtek az autóipari és hajógyári részvények is. A Hyundai Motor 5,3 százalékkal, az autóipari alkatrész beszállító Hyundai Mobis 5,1 százalékkal emelkedett. A Hyundai Heavy Industries hajóépítő vállalat 7,3 százalékkal, a Samsung Heavy Industries 8,4 százalékkal erősödött. A Korean Air Line részvénye 8,7 százalékkal, az Asiana Airlines 6,4 százalékkal javult. 

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor a főbb ázsiai tőzsdeindexek nyereséget mutattak: a hongkongi Hang Seng index 4,1 százalékos, a tajvani index 3,0 százalékos, a bombayi Sensex 1,7 százalékos, a sanghaji Composite 2,1 százalékos, a sydneyi S&P/ASX index 2,7 százalékos nyereségben állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!