szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszüntetné az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a Fidesz - legalábbis az egyik képviselőjük egy erről szóló módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez.

Megszűnhet az eva - az erről szóló módosító javaslatot Koszorús László fideszes parlamenti képviselő nyújtotta be az adótörvényekhez. A javaslat 2012. január 1-jétől hatályon kívül helyezné az eváról szóló 2002 . évi XLIII. Törvényt, de akik most evával adóznak, még az idei évre vonatkozóan jövőre is e szerint tehetnék.

Ellentmond viszont ennek a KDNP-s Seszták Miklós, aki a 30 százalékos adóalap mértéket 35 százalékra emelné.

A kormány a jövő évi költségvetés alapján egyébként 179,1 milliárd forintos bevételt vár az evából. Idén már módosítani kellett az eva-bevételeket, mivel a tényleges bevétel elmaradt a tervezéskor meghatározott összegtől. A 2011-es költségvetésben rögzített 196,1 milliárd forintot, ezért a parlament csaknem 8 százalékkal csökkentette, ami a 2009. évi tényszámnál, 181,9 milliárd forintnál is kisebb.

Szembemennek Orbán ígéretével?

Az eva megszüntetése az elmúlt években mindig napirendre került. Legelőször Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt a Reformszövetség adó- és járulékcsoport vetette fel, amelynek vezetője egyébként Oszkó Péter volt. Később pénzügyminiszterként is tartotta magát az adózási forma eltörléséhez, igaz óvatosabban fogalmazott. Szerinte előbb az adórendszert kell versenyképesebbé átalakítani, s csak utána lehet megszüntetni az evát és az ekhót.

©

Orbán Viktor 2010 május 3-án, még a kormányfői esküje előtt a TV2-nek adott interjújában arra a kérdésre, hogy az ekho és az eva marad-e, úgy válaszolt: "inkább ki szeretnénk terjeszteni". Legutóbb viszont a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ennek teljesen ellentmondott. Varga Mihály szeptemberben a Heti Válasznak adott interjújában mondta, hogy meg kellene szüntetetni az evát.

Rendszeridegen, de egyelőre hasznos

Az eva eltörlése hatalmas pofont jelentene a mikrovállalkozóknak, főleg, hogy a kormány jelentősen mértékben, 93 ezer forintra emelné a minimálbér, és mindezt még megfejelik a járulékemeléssel.

Adószakértők korábban az eva megszüntetéséről úgy nyilatkoztak, hogy ha a kormány célja a vállalkozói adminisztráció csökkentése, akkor éppen az eva típusú adókat kellene támogatnia. Vadász György adószakértõ, aki az eva koncepciójának kidolgozásában is részt vett, pedig azt mondta, az adófajta előnye, hogy tervezhetõ bevételt jelent a költségvetésnek, s tervezhető kiadást az adózónak. Ráadásul  nagyban hozzájárult a kisvállalkozási bevételek fehéredéséhez.

Abban a szakértők véleménye megegyezik, hogy az eva a mai magyar adórendszerben rendszeridegen, egy versenyképes, egyszerű, kevéssé bürokratikus adórendszerben valóban nem lenne  helye az evának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek