szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tőke- és likviditási helyzetük alapján több mint 500 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitel kiváltására lennének képesek a takarékszövetkezetek - mondta a Portfolio.hu szerint Szász Károly, a PSZÁF elnöke. Eddig mintegy húszmilliárd forintnyi hiteligénylés futott be a takarékszövetkezetekhez a deviza alapú jelzáloghitelek végtörlesztése céljából - mondta korábban Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Takarékossági Világnap alkalmából tartott beszédében óriási értéknek, a teljes pénzügyi közvetítő rendszer nagyon fontos elemének nevezte a takarékszövetkezeti szektort - közölte a Portfolio.hu. Szász szerint nemzetközi összehasonlításban még nagyon sok a teendő, és a szektor potenciálja is sokkal nagyobb, mint amennyi ez végül teljesítményben megjelenik. A hátrányok között a nem teljesítő hitelek magasabb arányát és a koncentráltabb tulajdonosi létszámát, az előnyök között a nem teljesítő hitelek magasabb céltartalék-fedezettségét, a bankokénál magasabb jövedelmezőségét és alacsonyabb devizahitel-arányát említette.

A PSZÁF számításai szerint a devizahitelek kiváltásához olyan tőke- és likviditási helyzettel rendelkeznek a takarékszövetkezetek, hogy több mint 500 milliárd forintnyi a hitelkiváltási potenciáljuk. Meglátjuk, ebből mennyit tudnak kihelyezni - mondta a PSZÁF-elnök.

Szász Károly
©

A Portfolio.hu-nak adott mai interjújában Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke azt mondta, hogy a hétvégi adatok szerint mintegy húszmilliárd forintnyi hiteligénylés futott be eddig a takarékszövetkezetekhez a deviza alapú jelzáloghitelek végtörlesztése céljából. Szerinte az érdeklődés alapján a harmincmilliárd forintot is jelentősen túlléphetnék, ami néhány hónap leforgása alatt tíz százalék feletti lakossági hitelállomány-bővülést jelentene számukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket