szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia nemzetközi hitelezői a privatizáció felgyorsítását sürgetik, valamint azt, hogy az állami vállalatok élére a román kormány minél hamarabb versenyszférából érkező igazgatókat nevezzen ki.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló bukaresti küldöttség hétfőn fejezte be bukaresti kéthetes felülvizsgálatát, amelynek fő témája a jövő évi román állami költségvetés volt.

Az IMF-küldöttség tagjai hétfőn a román fővárosban tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették: becsléseik szerint a román gazdaság a jövő évben 2 százalékkal bővülhet, a román kormánnyal pedig megállapodtak, hogy a 2012-es államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó össztermék 1,9-2,1 százalékát.

Jeffrey Franks, az IMF küldöttségének vezetője elmondta, hogy a kormánynak fel kell gyorsítania az állami vállalatok privatizációját, akárcsak a magánszférából érkező vezetők kinevezési folyamatát.

Jeffry Franks Romániában
©

Már korábban is megállapodtak ugyanis arról, hogy az állami vállalatok versenyszférából érkező vezetői a piaci viszonyoknak megfelelő kiemelt bérezést kapnak, de csak akkor, ha eredményesen irányítják a rájuk bízott állami társaságokat. Így próbálnak véget vetni annak a húszéves jelenségnek, hogy számos állami vállalat veszteségesen működik, és ezek a társaságok jelenleg "lefelé húzzák" a román gazdaságot.

Megállapodtak abban is, hogy befagyasztják jövőre a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat. Kisebb emelés csak akkor képzelhető el az év második felétől, ha a büdzsé bevételei ezt lehetővé teszik.

A román kormány tagjai korábban elmondták, hogy a bérek és a nyugdíjak enyhe növelése az állami vállalatok hatékonyságának növelésétől, így a veszteségek visszaszorításától függ.

Románia tavasszal kötött kétéves, több mint 5 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi elővigyázatossági hitelszerződést az IMF szervezésében, miután lejárt a 2009-ben megkötött és sikeresen lezárt, 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat