szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál sokkal jobban csökkent szeptemberben az ipari termelés Németországban, elsősorban a beruházási javak gyártása esett vissza - derül ki a gazdasági minisztérium hétfőn ismertetett adataiból.

Az ipari termelés 2,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest - a legnagyobb mértékben 2009 február óta -, augusztusban még csak 0,4 százalék volt a visszaesés. Elemzők 0,5 százalékos csökkenést vártak. A beruházási javak termelése 4,7 százalékkal esett vissza.

Elemzők rámutattak: pánikra nincs ok, részben azért, mert a szeptemberi adatban még valamelyest érezhetők a nyári szabadságolások hatásai, másrészt a német ipar egyelőre még jól fejlődik. 

A negatívumok elsősorban külföldről jönnek: szeptemberben 4,3 százalékkal csökkentek az ipari megrendelések, a zsugorodás egyértelműen az euróövezeti országok számlájára írható, mivel onnan 12,1 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett. A többi ország csupán 0,3 százalékkal vásárolt kevesebb német árut, a belföldi kereslet pedig 3 százalékkal esett vissza.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen