szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz gazdaság 4,8 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben éves összevetésben - az orosz statisztikai hivatal hétfőn ismertetett első becslése szerint.

Ez elmaradt a kormány által várt 5,1 százaléktól, de meghaladta a második negyedévi 3,4 százalékos növekedést. Oroszországban az elmúlt hónapokban vegyes előjelű makrogazdasági adatok láttak napvilágot. A szeptemberi ipari termelés 2009 októbere óta legkisebb ütemben, 3,9 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami elsősorban azzal függ össze, hogy legnagyobb exportpiacán, az Európai Unióban csökkent az importkereslet. Eközben az orosz kiskereskedelmi forgalom ugyanakkor jelentősen élénkült, a munkanélküliség pedig három éve legalacsonyabb szintre csökkent.

Hivatalos várakozások szerint idén az orosz hazai össztermék (GDP) 4,1 százalékkal nő, jövőre azonban már csak 3,7 százalékkal. Az idei első kilenc hónapban 4,2 százalékkal nőtt az orosz gazdaság a tavalyi év azonos időszakához képest.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!