szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint megbukott az államadósság csökkentését célul tűző kormányzati gazdaságpolitika; ezt jelzi, hogy az adósság a GDP 82 százalékára rúg. Katona Tamás, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán újságíróknak arról is beszélt, hogy a kormánynak mielőbb készenlétihitel-megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A Magyar Nemzeti Bank szerdán közölte honlapján, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett - maastrichti - adóssága 2011 harmadik negyedévének végén a GDP 82 százaléka, 22 929 milliárd forint volt. Katona Tamás az MSZP-elnökség szerdai ülése után úgy fogalmazott: Magyarország nem mehet szembe az egész világgal és nem függetlenítheti magát a pénzpiacoktól.

A szocialisták előre figyelmeztettek, hogy a gazdaságpolitika célja nem lehet egyedül az államadósság csökkentése - hangsúlyozta. Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy az adósság mértéke szeptemberre elérte a bruttó nemzeti termék 82 százalékát, miközben a kormány "eltapsolta a magán-nyugdíjpénztári vagyont".

Mint mondta, feltételezi, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már vizsgálódik ez ügyben hűtlen kezelés miatt, Katona Tamás szerint ugyanis nemigen értékelhető másként, hogy októberben az Államadósság Kezelő Központ 200 milliárd forint értékben adott el a magánnyugdíjvagyonból származó részvényeket.

Az első Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány alatt is a Pénzügyminisztérium államtitkáraként dolgozó politikus hangot adott annak a véleményének, hogy a kabinetnek készenlétihitel-megállapodást kell kötnie az IMF-fel. Az MTI kérdésére, hogy ezt csak a pénzpiacok megnyugtatása miatt tartja-e szükségesnek, vagy úgy véli, hogy IMF-hitelre is szükség van, azt mondta: egyre valószínűbb, hogy hitelt kell kérni a valutaalaptól.

De az IMF-megállapodás már csak azért is szükséges, mert nem maradhat tartósan 315 forint környékén az euróárfolyam - fejtette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!