szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rövidtávú finanszírozás biztosítására három év futamidejű, 4,2 milliárd forint összegű tulajdonosi hitelt kap a Malév - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). A légitársaság hétfői közgyűlését felfüggesztették.

A nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyásával nyújtott kölcsönről szerződést írtak alá, amely szerint a kölcsönt egy összegben a futamidő végén kell törleszteni. 

Hétfőn megismételt közgyűlést tartott a magyar légitársaság, de a tőkehelyzet rendezéséről szóló napirendi pont előtt az MNV képviselője a részvényesi gyűlés munkájának felfüggesztését kérte. A folytatólagos közgyűlés az eredeti napirenddel, többek között a tőkehelyzet rendezésével 2011. december 21-én lesz. Az MNV közleménye szerint akkor rendeződhet a légitársaság tőkehelyzete. 

A péntekre összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, mert az állami tulajdonos képviselője nem jelent meg. A tőkeemelés részleteiről az MNV nem kívánt tájékoztatást adni.

Legutóbb augusztusban kapott tőkét a döntő hányadban állami tulajdonban lévő Malév. Az augusztus 23-án tartott közgyűlésen 18,5 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek. Ennek részeként a 2010-ben nyújtott 9,98 milliárd forint  tulajdonosi kölcsönt alakítottak tőkévé és - kormányhatározat alapján - további 8,52 milliárd forint készpénzt is kapott a légitársaság. Ennek forrása az akkori közlés szerint a Miniszterelnökség "rendkívüli kormányzati intézkedések" előirányzata volt. 

Mivel a Malév a 2010-es évet 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta, ezért volt szükség a tőkeemelésre. Az év első felében először áprilisban emelte a tulajdonos a tőkét 2,5 milliárd forinttal, amiből a jegyzett tőke 25 millió forinttal 440,1 millióra emelkedett, s 2,475 milliárd forint pedig tőketartalékba került. A következő, 4,5 milliárd forint tőkeemelésről a 2011. június 24-én megtartott közgyűlésen döntöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene