szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spekulációs hadműveletek folynak Magyarország ellen - mondta Matolcsy György az után, hogy Orbán Viktorral közösen közgazdászokkal konzultált. A szakértők a gazdasági miniszter szerint két tanácsot adtak: új növekedési terv kell, illetve szövetséget kell kötni az IMF-fel. A Bankszövetséggel is új megállapodásra törekszik a kormány.

Gyakorlatilag semmilyen újdonságot nem mondott Matolcsy György az után, hogy a miniszterelnökkel közösen közgazdászokkal találkozott. Pedig a piac erre a rendkívüli sajtótájékoztatóra várt, a forint gyengülése is megállt délután az esetleges bejelentés hírére.

A megbeszélésen - hasonlóan a szeptemberi találkozóhoz - Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vett részt. A kormány részéről Orbán Viktor mellett részt vett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

"Spekuláció"

"Spekuláció folyik Magyarország ellen, mégpedig meghatározó pénzügyi területeken: állampapír, CDS-felár, forint. Hadműveletek folynak Magyarország ellen" - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Mint mondta, a magyar kormány bizonyított, ezzel az MNB és az IMF is egyetért, az egyensúly szempontjából a legjobb országok leszünk. Kérdésre válaszolva még annyit mondott, nem volt indokolt a Moody's leminősítése.

©

"A magyar gazdaság fundamentumai erősek" - jelentette ki Matolcsy György, aki hosszasan beszélt arról is, hogy "az eurózóna válsága mélyül és mélyül. Olyan, mint amikor valaki bemegy a tengerbe". Amikor egy országban a kétéves papírok elérik a tízéves papírok hozamát, akkor nagy baj van" - idézte Matolcsy elemzők szavait. Reméli, hogy az Európai Központi Bank beavatkozik. "Újabb országok kerülhetnek a válságba" - vetítette elő.

A közgazdászoktól elmondása szerint sok jó tanácsot kaptak. Az egyik tanács, hogy "minden módon erősítsük meg a növekedést". "Nem tartják ők sem reálisnak, hogy egy csökkenő német növekedés miatt a másfél százalékos GDP-növekedést tartani lehet. A mi növekedésünk is fél és egy százalék között lehet" - tette hozzá.

Két tanácsot kapott a közgazdászoktól

Matolcsy szerint a kormány "golyóálló költségvetést" készített, ám abban egyetértett az elemzők egyik tanácsával, hogy egy új növekedési tervet kell megvalósítani. Azt ugyanis sem a kormány, sem az elemzők nem tartják megvalósíthatónak, hogy a csökkenő német növekedés mellett elérhető legyen a kitűzött, 1,5 százalékos növekedés. Matolcsy az új célszámokról nem árult el részleteket, de mint mondta, fél és egy százalék közötti növekedésre számít jövőre.

Az elemzők második tanácsa Matolcsy szerint az volt, hogy működjenek együtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), mert az szükséges. „Egyszerre kell egy új növekedési terv, egy új pénzügyi védőháló, amit csak az unió és az IMF tud biztosítani” – tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt mondta, decemberben kezdődnek az IMF-fel a hiteltárgyalások. A kormány rugalmas hitelmegállapodást kötne, de tudják, hogy erre nincs sok esély. Ezért elővigyázatossági, vagy elővigyázatossági készenléti hitel-keretet remélnek.

©

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezek mellett azonban egy új megállapodást kell kötni a Bankszövetséggel is, ami nemcsak a devizahitelesekre vonatkozik, hanem az otthonteremtés finanszírozására és a banki pénzügyi források kibővítésére is. „Mindez a 2012-es év kockázatait mérsékeli” – zárta beszédét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG

66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna