szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Ez a jogszabály sérti az MNB függetlenségét, jelentősen megnehezíti a jegybank ésszerű működését és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét” – mondta az Indexnek adott interjúban Simor András a szerdán benyújtott új jegybanktörvényről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint már az új monetáristanács-tagok tavaszi kinevezése is veszélyeztette a függetlenséget, és csalódnia kellett azon várakozásában is, hogy az új tagok munkáját majd a törvény szelleme és az arra tett esküjük határozza meg - mondta az Indexnek Simor András.

A kormány azoban Simor szerint így is elégedetlen volt azzal, hogy a tanács nem befolyásolja megfelelően az MNB szakmai stábjának a működését – ezért most megfenyítik a stábot, és egy új alelnök kinevezésével kiüresítik a jelenlegi felső vezetés irányítási jogkörét. "Minden hatalmat a szovjeteknek – nekem ez jutott eszembe róla" - kommentálta Simor az eseményeket.

A jegybank elnöke szerint ez totális hatalomátvétel, a konfliktus könnyen az IMF-fel és az EU-val folytatandó – januárban kezdődő – hiteltárgyalások akadálya is lehet. Simor András ugyanis elmondta, a "jegybank uniós jogban is rögzített függetlenségét sérti, ha diktátumszerűen állapítják meg a jövedelmeket", ahogyan ez a jegybanktörvényben le van írva. Ezt kifogásolja az Európai Központi Bank és az EU, azonban szerinte ha ezt a kérdést megállapodással rögzíteni lehetne, a jogvita is véget érne.

"Én is úgy látom, hogy ez a többszöri frankfurti és brüsszeli felszólítás után várhatóan az uniós bíróság elé kerülő ügy konkrétan akadálya lehet az IMF–EU-párossal való új hitelmegállapodásnak" - mondta, hozzátéve, hogy ő felajánlotta a kormánynak, hogy tárgyaljanak. "A fizetések korlátozása szerintem biztosan sérti az uniós jogot, ezt a korábbi EKB-s állásfoglalások egyértelműen alátámasztják, és a mostani vélemény ezt csak megerősíti" - jelentette ki Simor.

©

Az MNB elnöke azt mondta, nem tudja nem figyelemelterelésként értelmezni a PSZÁF és az MNB esetleges jövőbeni összevonásáról szóló javaslat időzítését. "A figyelmet azonban csak pár óráig lehet elterelni, a történet nem változik: a beterjesztett jegybanktörvény-tervezet súlyosan sérti az MNB függetlenségét, az Európai uniós jogot, és hitelteleníti az ország pénzügyi stabilitásáért felelős intézményt" - közölte Simor, aki szerint a jegybanktörvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a magyar gazdaságirányítás utolsó független intézménye is megszűnjön.

A jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió alapszerződése egyébként megtiltja, hogy a jegybank elnökének hatásköre megbízása alatt megváltozzon, illetve bármilyen, a jegybank működését érintő javaslatról előzetesen és érdemben egyeztetni kell az MNB-vel és az Európai Központi Bankkal, ami ebben az esetben sem történt meg.

Simor András emellett megjegyezte, a jegybank új felépítésével akár a Magyar Nemzeti Bank működése is veszélybe kerülhet, szerinte akár olyan helyzet is előállhat, hogy "az infláció elleni harc elsődleges felelőse, a forint védelmében meghatározó szerepet játszó intézmény nem tudja teljes egészében ellátni a feladatát. Ezen nem tud sem az IMF, sem az EU segíteni, ha a jegybank működése bizonytalanná válik, azt semmilyen hitelkeret nem tudja pótolni".

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a cseh kormányfővel történt találkozása utáni sajtótájékoztatón úgy reagált Simor mondataira: politikai provokációnak nem ülünk fel, még akkor sem, ha az a független jegybankelnöktől jön".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Közel 108 millióért vásárolt be Vera Molnar festményeiből az MNB egy cége

Közel 108 millióért vásárolt be Vera Molnar festményeiből az MNB egy cége