szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyors és fájdalommentes IMF-megállapodást sürgettek a hazai bankvilág vezetői Orbán Viktornál és a nemzetgazdasági miniszterénél egy pénteki délelőtti találkozón, melyen értékelték a bankszövetségi megállapodást és a további együttműködés kereteiről beszélgettek.

A Parlamentbe invitálta a kormányfő a Bankszövetséggel kötött megállapodásban részt vevő pénzintézetek vezetőit, hogy kiértékeljék a megállapodás megkötése utáni helyzetet. A találkozó kedélyes hangulatban telt. A kormányfő arról elfelejtette tájékoztatni a bankvezetőket, hogy röviddel korábban megszakadtak az egyeztetések az IMF-EU-tandem Magyarországon tartózkodó képviselőivel.

Pedig a téma szóba került, árulta el a hvg.hu-nak Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) elnök-vezérigazgatója, aki tőlünk tudta meg, hogy a nemzetközi küldöttség idő előtt hagyta el a magyar fővárost, és hogy időközben brüsszeli tudósítónknak megerősítették: az új jegybanki törvény állhat a háttérben.

Erdei elmondása szerint a bankvezetők azt mondták, minél gyorsabban, konfliktusok nélkül meg kell kötni az IMF-EU-megállapodást, mert erre a magyar gazdaságnak nagy szüksége van. Erre Orbán úgy válaszolt, hogy a kormány egy jó megállapodásban érdekelt.

Egy neve elhallgatását kérő másik résztvevő megerősítette, Orbán végig úgy viselkedett, hogy valóban meg akar állapodni az EU-val és az IMF-fel.

©

Ezzel szemben, amikor Orbánt a legutóbbi EU-csúcsról kérdezték, a bankvezetőknek is azt hangoztatta, hogy ha adóügyi harmonizáció is belekerül egy egyezségbe, akkor Magyarországnak nem érdeke a megállapodás aláírása. Ellenvetés ezzel kapcsolatban nem hangzott el, igaz, amúgy is kedélyes és békülékeny hangulatban folyt a megbeszélés - mondta anonimitást kérő forrásunk, aki szerint a bankvezetők örültek annak, hogy végre elindult a konzultáció, és ennek az első terméke is megvan, a devizahiteleskről szóló megállapodás.

Ne lehessen többet megnyitni a devizahiteles aktát

Az EU-IMF-tárgyalásokon kívül még két nagy téma volt napirenden a kötetlen megbeszélésen - mondta a hvg.hu-nak Erdei Tamás. Az egyik a csütörtöki megállapodás a Bankszövetség és a kormány között. Ezzel kapcsolatban a bankvezetők leszögezték: bár a bankoknak igen sokba kerül, most már szeretnék véglegesen lezárni ezt a témát. "A kormány se jöjjön elő újabb módosításokkal, inkább koncentráljanak a megállapodás sürgős jogszabályokba öntésére" - mondta Erdei.

A reggeli találkozó harmadik témája a kormány és a bankok közötti jövőbeni kooperációról szólt: kiderült, a bankok igénylik a rendszeres szakmai konzultációt, és arra kérték a kormányfőt, hogy a kormány a bankszektort érintő, egyoldalú lépéseket szüntesse be. Erdei Tamás elmondta: ebben a kérdésben a végig kooperatívnak mutatkozó Orbán Viktor sem talált kifogásolnivalót.

Ezzel kapcsolatban a neve elhallgatását kérő egyik résztvevő elmondta, hogy a beszélgetésen szóba kerültek a jövő évi növekedési kilátások. A bankvezetők hajlandóknak mutatkoztak hitelezői oldalról támogatni a kormány növekedési tervét, amennyiben a kormány sem különadóval, sem más - végtörlesztéshez hasonló, számukra hátrányos - kormányzati intézkedéssel nem sújtja őket.

600 milliárdért egy baráti kézfogás

A kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter ma az Országházban találkozott a Bankszövetséggel kötött megállapodásban érintett pénzintézetek vezetőivel. A tegnap aláírt megállapodás részletesen leírta, hogy a devizahitelesek különböző csoportjainak milyen segítséget nyújtanak közösen a bankok és a kormány. Az előzetes számítások szerint a pénzintézetek 600 milliárd forintot, az állam pedig 300 milliárdot vállal a program terheiből. Cserében az erre fordított költségek a bankadóból bizonyos mértékben leírhatóvá válnak, illetve a jelenlegi mértékű pénzügyi különadót 2013 végére kivezetik.

A megbeszélésen részt vett a kormány képviselőin kívül Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Kovács Levente főtitkár, valamint a bankvezérek: Balázs László, a Volksbank vezérigazgatója, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Harmati László, az FHB Bank vezérigazgatója, Tomas Spurny, a CIB Bank vezérigazgatója és Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása