szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megállapodtak az euróövezeti országok hétfőn abban, hogy kétoldalú kölcsönök formájában összesen 150 milliárd euró pótlólagos forrást biztosítanak a Nemzetközi Valutaalapnak. Erről európai uniós források számoltak be Brüsszelben azután, hogy a zónát alkotó országok pénzügyminiszterei telefonon egyeztettek a témáról.

A közlés szerint egyelőre nem sikerült teljesíteni ugyanakkor azt a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón megfogalmazott célt, hogy az euróövezeten kívüli országok hozzájárulásával együtt a pótlólagos finanszírozás elérje a 200 milliárd eurót. Nagy-Britannia a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre nem döntött ugyanis arról, milyen mértékben járul hozzá ehhez az erőfeszítéshez.

Az EU egyúttal arra sürgette az IMF unión kívüli tagjait, hogy szintén emeljék hozzájárulásukat.

A kiadott részletes táblázat szerint legnagyobb mértékben, 41,5 milliárd euróval Németország járul hozzá az emeléshez, majd 31,4 milliárddal Franciaország, és 23,48 milliárddal Olaszország következik.

Az euróövezeten kívüli országok közül Csehországot, Dániát, Lengyelországot és Svédországot említi a közlemény, mint amelyek "jelezték azt a szándékukat, hogy részt vesznek az IMF-források megerősítésének folyamatában". Nagy-Britannia a hivatalos fogalmazás szerint jövő év elején dönt hozzájárulásáról, a G20-csoport keretében.

Egyes tagországok esetében a parlament jóváhagyása szükséges a pótlólagos hozzájáruláshoz – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt