szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson a Fitch hitelminősítő; a cég már értesítette a kormányt a küszöbön álló bejelentésről - értesült az Origo.

Ezzel a döntéssel a magyar osztályzat a Moody's november 24-ei döntése után már két hitelminősítőnél lenne a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában - írja az Origo.hu, amely úgy tudja, a Fitch hitelminősítő értesítette a magyar kormányt, hogy a cég BBB mínuszról két fokozattal, BB kategóriába minősíti le Magyarország adósságosztályzatát. A lap azt írja: nem világos, pontosan mikor várható, hogy a cég nyilvánosan is bejelenti a döntését, de lehetséges, hogy már szerdán, a budapesti tőzsdei zárás után megteszi ezt.

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikai államtitkára azonban a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, a kormány nem tud a Fitch hitelminősítő intézet tervéről, miszerint le akarnák minősíteni Magyarországot akár egy, akár két fokozattal. Az Origo utóbb a Fitch vezető elemzője, Matteo Napolitano Bloombergnek adott nyilatkozatát idézve azt írja, a leminősítés "csak piaci pletyka". Hozzátette, az a szabály, hogy nem kommentálnak piaci pletykákat.

A Fitch napközben a közép-kelet-európai országcsoport 2012-es kilátásairól készített elemzését tette közzé, amely szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve "messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak. Magyarországgal kapcsolatban azt írta, hogy a kormány végtörlesztési lépése, amely "a bankok kárára" segíti az eladósodott háztartásokat devizaalapú hiteleik törlesztésében, "csak a legutóbbi a nem szokványos gazdaságpolitikai lépések sorában".

Hitelminősítők osztályzatai
©

A Fitch Ratings szerint ez "szerencsétlen" dolog, mivel Magyarország - tekintettel a helyi államkötvénypiacon jelenlévő külföldi tulajdonosok arányára - továbbra is a negatív befektetői hangulatnak leginkább kitett országok egyike.

Kettőnél bóvliban?

Az újabb leminősítés a Fitch részéről azért különös, mert decemberben vezető elemzőjük valószínűtlennek nevezte, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalásokat megelőzően változtatnának Magyarország adósságbesorolásán. Eddig a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val csak informális megbeszéléseket folytatott a magyar kormány, a hivatalos tárgyalások január közepén kezdődnek. Igaz, az IMF a múlt heti nem hivatalos budapesti egyeztetésekről idő előtt hazautazott a jegybanktörvény tervezetére hivatkozva, ami jelzésértékű lehet a hitelminősítők számára.

Ha a Fitch mégis megteszi a leminősítő lépést, az azt jelenti, hogy a három nagy hitelminősítő cég közül egyedül a Standard & Poor's tartja vállalhatónak, hogy a befektetők magyar állampapírt vásároljanak.

Az előző leminősítésre november 25-én került sor, akkor közölte a Moody's hitelminősítő, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar államkötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Moody's akkor azzal indokolta döntését, hogy növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira.

Még nem voltunk bóvliban a Fitchnél

A Fitch Rating’s 1996 áprilisában adott először osztályzatot Magyarország hosszú lejáratú adósságára. Egyből a befektetésre ajánlott BBB+ besorolást kaptuk, amit 1997 júniusában a cég egy fokozattal felminősített A- osztályzatra. A következő egy fokozatú felminősítés A besorolásra 1998 júliusában következett, amit 2000 november végén újabb felminősítés követett A+ osztályzatra.

 

Ez volt eddigi legmagasabb minősítésünk a Fitchnél, ami egészen 2005 januárjáig tartott, amikor visszakaptuk az egy fokozattal rosszabb A osztályzatot. Ezt 2005 decemberében újabb leminősítés követte A- osztályzatra, majd 2008 november elején, amikor a Nemzetközi Valutaalap segítségét kellett kérnünk, hogy ne menjünk csődbe, visszakerültünk BBB+ besorolásba.

 

Tavaly december végén újabb egy fokozatot rontott a hitelminősítő, BBB adósosztályzatra, ami egy fokozattal van a befektetésre nem ajánlott kategória felett. Ha csak egy fokozattal rontanának az osztályzatunkon, még befektetésre ajánlott maradna a magyar állampapír BBB- osztályzattal. Az előzetes hírekben szereplő BB kategória már bóvlinak számít.

Orbán már december elején megjósolta

Orbán Viktor már december elején is tudhatott a leminősítésről, legalábbis a Moody’s leminősítését követően az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, úgy készül, hogy december közepe táján újabb "spekulációs támadás" lesz az ország ellen.

A december 2-i rádióinterjúban azt mondta, "ennek van szezonja", hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le, és "ez időnként bennünket is elér". Ráadásul ez mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt, ám a legutóbbi "komoly spekulációs támadást sikerült elhárítani" - fűzte hozzá, közölve ugyanakkor: úgy készül, hogy december közepe után néhány nappal lesz egy újabb, hasonló támadás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában