szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Kulcskérdés, hogy Matolcsy György sikerrel járjon" a nemzeti növekedési terv elkészítésében - közölte Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. A nemzetgazdasági miniszter most állítja össze a tervet, minden más teendőit hátrébb sorolta, mert ezen múlik az, hogy recesszióba esik-e a gazdaság - jelentette ki Orbán, aki december közepe után néhány nappal "újabb spekulációs támadásokra" számít Magyarország ellen.

A Matolcsy György által előkészített nemzeti növekedési tervben azonban nem számok lesznek, hanem konkrét beruházások fognak szerepelni benne, ágazatokra, területekre lebontott fejlesztési tervvel, amelyeknek a finanszírozásához a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztetniük kell. Orbán Vitkor miniszterelnök a Kossuth Rádióban rámutatott, a jegybankban heverő óriási tartalékokat be kell vonni a növekedésbe.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, bár még nem kezdődtek el, de "mi akár egy nap alatt is meg tudunk állapodni. Amint elérjük a céljainkat, megállapodunk."

Arról, hogy a Moody's a múlt pénteken leminősítette Magyarországot, Orbán csak annyit mondott: "most ennek van szezonja", szerinte ugyanis mostanában sorozatosan leminősítik az Európai Unió országait, ám Magyarországnak eközben "vissza kellett vernie a spekulációs támadásokat" is. Orbán szerint december közepe után néhány nappal "újabb spekulációs támadásokra" lehet majd számítani.

Orbán Viktor és Matolcsy György
©

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a forint árfolyamának komoly kilengései semmiképp sem a magyar gazdaságpolitika, hanem az európai adósságválság következményei. Mint mondta, "nincs ember, aki komolyan gondolná, hogy a magyar gazdaság is ilyen ingadozást mutatott volna, az ország gazdaságának értékét nem a forint árfolyama határozza meg". Az európai adósságválsággal kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, olyan megoldást kell rá találni, amely megoldja a 17 euróövezeti ország gondját, de nem feszíti szét a 27-eket. Ez a miniszterelnök szerint a jövő csütörtök-pénteki miniszterelnöki csúcson fog eldőlni.

A Gaskó Istvánnal szerdán megkötött megállapodásról Orbán kijelentette: a MÁV-Cargo eladása "nagy vonatrablás" volt, ezért kompenzálták a privatizáció miatt kárt szenvedett dolgozókat, ám egyelőre más hasonló kártérítési terven a kormány egyelőre nem gondolkozik. A miniszterelnök emellett azt is leszögezte, "én szeretném a privatizációt egyszer és mindenkorra befejezni".

Orbán Viktor a Munka törvénykönyvével kapcsolatos vitákról kijelentette, "mi nem vívunk senkivel sem agancsviadalt", az eddig megnyitott konfliktusokat pedig "szépen sorban lezárjuk". A miniszterelnök szerint az új Munka törvénykönyve viszont versenyképes és Európában az egyik legjobb, bár szerinte a szlovák még mindig jobb a magyarnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

Van autója? Akkor ön is figyelje a postaládát, fontos levél érkezik

Van autója? Akkor ön is figyelje a postaládát, fontos levél érkezik