szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Auchan Magyarország Kft. felvásárolja a Magyar Hipermarket Kft. hét magyarországi Cora hipermarketjét, a hozzájuk tartozó földterületekkel és butiksorokkal együtt - jelentette be a francia Auchan és a francia-belga Louis Delhaize csoport. Korábban a CBA is jelezte, hogy érdeklődik a Delhaize üzletláncai iránt. A vételárat nem tették közzé, és a közlemény azt sem említi, mi lesz a szintén Delhaize-érdekeltségek körébe tartozó Match és Profi üzletláncok sorsa.

A megállapodás életbelépéséhez a magyar versenyhatóság jóváhagyása szükséges - közölte az Auchan. Amennyiben a hatóság jóváhagyja, a megállapodás várhatóan jövő év első negyedévében válik hatályossá - tette hozzá a francia vállalat közleménye.

A Magyar Hipermarket Kft. munkatársai továbbra is e vállalatnál folytatják munkájukat, a későbbiekben pedig csatlakoznak az Auchan Magyarország csapatához - olvasható a közleményben.

A vételárat nem tették közzé. Az sem derül ki a közleményből, hogy mi lesz a szintén a Delhaize csoport tulajdonában lévő Match és Profi láncokkal.

A Magyar Hipermarket Kft. 1997-ben nyitotta meg első hipermarketét Cora cégnév alatt. Jelenleg három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén (Budakalászon, Fóton és Törökbálinton), további négyet az ország más területein (Szolnokon, Miskolcon, Szegeden és Debrecenben). A vállalat 2700 munkatársat foglalkoztat.

A vevő Auchan jelenleg 12 áruházat és 11 butiksort üzemeltet Magyarországon. Az Auchan Magyarország első áruházát 1998-ban nyitotta meg, 2010-ben pedig több mint 30 millió vásárlót szolgált ki, és árbevétele 224 milliárd forint volt. Az Auchan Magyarországnak 5600 dolgozója van.

Korábban a magyar tulajdonú CBA is jelezte, érdeklődne a Delhaize csoport üzletláncai iránt, ha azok eladósorba kerülnének. Ezt a CBA kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek november közepén meg is erősítette: Fodor Attila akkor azt mondta, a CBA komolyan elgondolkodna a Profi, a Cora és a Match-hálózat megvásárlásán, ha kiderülne, hogy nem piaci pletykáról van szó, és valóban eladnák a francia-belga kézben lévő három üzletláncot.

Később, decemberben a Világgazdaság (VG) azt írta, nyílt titok, hogy a CBA alsónémedi központja székhelyén a két hónapja bejegyzett C és C Partner Vagyonkezelő Kft.-t cégfelvásárlásokra alapította a Co-op Hungary Zrt. és a CBA Kereskedelmi Kft. Mindkét csoport már évek óta keresi az akvizíciós lehetőségeket, de eddig külön-külön tárgyaltak - tette hozzá akkor a VG.

A VG azt is megírta, hogy december elsejével megszűnt a Cora, a Match és a Profi közös beszerzési társulása, a Provera Kft., a beszerzőket pedig elosztották a három lánc között. Ez a lap szerint arra utalt, hogy a tulajdonos, a Delhaize komolyan készült a kereskedelmi vállalatok eladására, illetve arra törekedhetett, hogy a vevő akár mazsolázhasson is közülük, ha nem akarja mindhárom céget megvenni.

A napilap feltette viszont azt a kérdést, megéri-e megvenni a nagyjából 120 tagú Match hálózatot, amely az elmúlt tíz év mindegyikében súlyosan veszteséges volt, forgalma pedig folyvást csökkent. A Profi vesztesége az elmúlt két évben kúszott a milliárdos szint fölé, míg a Cora nettó vesztesége tavaly meghaladta a 3,6 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp