szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdaságkutatók 2012. évi GDP-előrejelzése mínusz 1,5 százaléktól plusz 0,4 százalékig terjed, a kormány 0,5 százalékos, az MNB 0,1 százalékos növekedést vár.

Az MTI által gyűjtött adatokból kitűnik, hogy szeptember óta a gazdaságkutatók, a kormány és az MNB is rontotta idei GDP-prognózisát: a legnagyobb mértékben a Pénzügykutató 1,0 százalékról mínusz 0,7 százalékra, legkisebb mértékben a Kopint-Tárki 0,5 százalékról 0,3 százalékra. Legújabb előrejelzésében a kormány egy százalékkal, az MNB 0,9 százalékkal vár kisebb növekedést, mint szeptemberben.

A múlt év decemberi konjunktúra jelentések alkalmából több kutató is figyelmeztetett: az előrejelzés alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU-IMF párossal, ellenkező esetben nem pesszimista változattal, hanem "katasztrófa forgatókönyvvel" kell számolni.

A háztartások fogyasztása mind a négy gazdaságkutató szerint visszaesik: a legkisebb, 1 százalékos csökkenést a Kopint-Tárki jelzett, a legnagyobb, 3,5 százalékos visszaesést a GKI Gazdaságkutató. A Pénzügykutató szerint 1,4, a Századvég Gazdaságkutató szerint 1,3 százalékkal zsugorodik a háztartások fogyasztása.

A beruházási mutatók is eltérnek: míg 2012-re a Pénzügykutató változatlan bruttó állóeszköz-felhalmozással számol, addig a Kopint-Tárki 5, a GKI 4, a Századvég 3,5 százalékos csökkenést valószínűsít.

A legalacsonyabb, 4,2 százalékos inflációt a kormány prognosztizálta, a gazdaságkutatók várakozása 4,6-5,0 százalék között mozog, az MNB  5,0 százalékot jelzett.

A nettó reálkeresetek a Kopint-Tárki szerint 1,5 százalékkal csökkennek, a másik három intézet előrejelzése 3,3-3,5 százalékos visszaesést mutat. Az idei átlagos munkanélküliségi rátát a négy gazdaságkutató viszonylag egységesen látja, 10,9-11,0 százalékos arányt jeleznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Tömve vannak Varsó utcái az abortusztörvény ellen tüntetőkkel, visszatértek a nacionalista ellentüntetők is

Tömve vannak Varsó utcái az abortusztörvény ellen tüntetőkkel, visszatértek a nacionalista ellentüntetők is