szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó sajtóhírek és kormányzati nyilatkozatok jelentek meg arról, mi vár a tavaly magán-nyugdíjpénztári tagságot választó mintegy 100 ezer emberre - idézi fel a Világgazdaság, amely szerint kérdéses, mekkora állami nyugdíjat kaphatnak mégis a pénztártagok.

Az már biztos, hogy a törvényből kikerült az a passzus, amely kimondja: a kasszatagok tavaly decembertől nem szereznek további szolgálati időt. Így tehát nekik is jár az állami nyugdíj, ennek az összege viszont kérdéses - írja a lap.

A hatályos jogszabály szerint a pénztártagoknak járó nyugdíjat úgy kell megállapítani, hogy a nem pénztártagok számára megállapított járadékot meg kell szorozni egy képlet alapján kiszámítható számmal. A képlet viszont azt mondja ki, hogy 100 százalékos nyugdíjjáradék csak 2010. októberétől 2011. november végéig jár a pénztártagoknak, vagyis arra a korábban átmenetinek nevezett 14 hónapra, amíg a kormány eredetileg el kívánta vonni a munkavállalói járulékokat a kasszáktól. 2010 októbere előtt és 2011 decemberétől csak 75 százalékos nyugdíj jár a pénztártagoknak - teszi hozzá a lap.

A nemzetgazdasági tárca viszont közölte: a pénztártagoknak 2011 decemberétől is jár a 100 százalékos állami nyugdíj, akárcsak a tisztán állami rendszerben lévő leendő nyugdíjasoknak. Ez után viszont már nagyon kevés dolog marad, ami arra késztetheti a magánpénztári tagokat, hogy március végéig lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Az egyik lehetne a reálhozam, ami viszont tavaly sem volt elég csábító ennek a százezer embernek ahhoz, hogy az államnak adja a megtakarítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz