szerző:
hvg.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a 90 napnál hosszabban eladósodottaknak sem kell aggódniuk, hogy kifogynak az időből: május közepéig jelentkezhetnek majd az adósmentő programba. Közben az Eszközkezelő is elindul - igaz, nem túl lendületesen.

A nemzetgazdasági tárca közlése szerint folyamatban van a tartozás átváltásának és elengedésének szabályait tartalmazó jogszabály, és a kormányzat az érintett szakmai és civil szervezetekkel is egyeztet a részletes tartalmáról. Várhatóan március elején nyújtják be az Országgyűlés részére a jogszabályjavaslatot.

A kormány és a Bankszövetség között 2011. decemberében kötött megállapodás szerint, akik 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő és 90 napot meghaladó késedelemben voltak hitelük törlesztésével, azok adósságát a bankok forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik – emlékeztet az NGM keddi közleményében.

A kormány „olyan eljárásrend kialakítására tesz javaslatot, amely a hiteladósok és a pénzügyi intézmények számára is kellő időt és lehetőséget biztosít a részvételre, a jogosultság igazolására, illetve a megvalósításra”. Így a devizaadósok május 15-ig jelentkezhetnek a programba, az eljárás ingyenes lesz. A minisztérium véleménye szerint a március 15-i határidő nem is jogvesztő, hiszen később is be lehet jelentkezni a rendszerbe – mondták a tárca képviselői a Napi Gazdaságnak a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

©

Lassan indul be a gépezet

A törlesztéssel már szeptember végén megcsúszott devizahiteleseknek március 15-ig kellene jelezniük és igazolniuk a bankjukkal szemben fizetőképességük romlását. Jelenleg csak találgatni lehet, hogy pontosan mit is jelent, hogy valakinek a fizetőképességében jelentős romlás állt be, és mindezt hogyan kell igazolni, írta korábban az azenpenzem.hu. A pénzügyi portál által megkérdezett szakértők szerint vagy külön törvénynek, vagy legalább egy kormányrendeletnek meg kellene születnie ahhoz, hogy az egész procedúra elindulhasson.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) sem áll túl jól az adósmentésben: február elején még egyetlen kérelem sem jutott el a NET-hez, mert a bankok csak nagyon lassan indították el a programot. A Világgazdaság információi szerint márciusban veszi meg az első lakásokat az Eszközkezelő. első körben nyolcezer, 2014 végéig pedig 25 ezer ingatlan megvásárlásával számolhatnak, miközben 144 ezer darab, mintegy 700 milliárd forint értékű nem teljesítő jelzálog-fedezetű hitel van. Az OTP-csoport az idei első negyedévben 957 ingatlant jelölt ki, míg az előző negyedévben 537 darabot. A CIB Bank és az UniCredit Bank az előző és a mostani negyedévben is kihasználta a kvótát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Trump megint beleszállt a már halott John McCainbe

Trump megint beleszállt a már halott John McCainbe

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Dupla baleset a Hungária körúton

Dupla baleset a Hungária körúton

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Tóta W.: Bátor Sir Orbán