szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgária bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal nőtt tavaly az ország statisztikai hivatalának keddi közlése szerint.

A tavalyi utolsó három hónapban a gazdaságnövekedés 1,6 százalék volt éves szinten, megegyezett a harmadik negyedévi bővülési ütemmel. Eközben a december végén záródott három hónapban a GDP 0,3 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz viszonyítva, amikor a növekedés kisebb, 0,2 százalék volt a megelőző negyedévhez képest. A bolgár gazdaság 2010-ben 0,3 százalékkal bővült a 2009-es 5 százalékos visszaesés után. 

A kormány 2,5-3 százalékos idei gazdaságnövekedéssel számol, de elemzők szerint a bővülés várhatóan nem haladja meg az 1,4 százalékot, mert a kiviteltől jelentősen függő gazdaságot komolyan sújtja az euróövezeti válság. Szimeon Djankov pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány által vártnál szerényebb gazdaságnövekedés sem okozna gondot, mivel az idei költségvetés kialakításakor 1 százalékos GDP-növekedést vettek alapul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!