szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötoldalú szakmai informális egyeztetésen vitatják meg jövő héten a magyar jegybanki törvénnyel kapcsolatos kifogásokat – közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az Európai Központi Bank csütörtökön hozta nyilvánosságra véleményét a jogszabály tervezett módosításaival kapcsolatban. Eszerint az EKB-nak továbbra is súlyos aggályai vannak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségével kapcsolatban.

Az EKB véleménye szerint az új magyar jegybanktörvény még a kormány tervezett módosításaival is súlyosan sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét – közölték csütörtökön.

Az újabb állásfoglalásban a Nemzetgazdasági Minisztérium március eleji megkeresésére adtak választ. A tárca akkor felkérte az EKB-t, hogy alkosson véleményt a jegybankról szóló, tavaly év végén elfogadott, és idén januárban életbe lépett törvény tervezett módosításáról.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól pénteken közölték, hogy a tárca megkapta az Európai Központi Bank véleményét a jegybanki törvénnyel kapcsolatban. Jövő héten ötoldalú, szakmai informális egyeztetésen lesz a jegybank törvénnyel szemben emelt kifogások megvitatására. Ezt az egyeztetést a nemzetgazdasági miniszter egy korábban küldött levélben javasolta Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének – olvasható a tárca rövid közleményében.

Az ötoldalú egyeztetésen az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Kormány képviselői vesznek részt – tették hozzá. A közleményből nem derül ki hol és pontosan mikor lesz az egyeztetés.

Az EKB véleményéből ítélve a kormány olyan módosító javaslatot küldött Frankfurtba, amelyben végrehajtott néhány változtatást, de továbbra is érintetlenül hagyta azokat a részeket, amelyek lehetőséget teremtenek az MNB kormányzati befolyásolására. Ennek alapján folytatódhat a kormány és az Európai Központi Bank küzdelme a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét sértő kérdésekről, a befektetők pedig valószínűleg még inkább elgondolkodnak majd azon, vajon mennyire komolyan akarja a kormány az új IMF-EU-hitelcsomagot. A tárgyalások megkezdéséhez a jegybanki függetlenség helyreállítása az egyik legfontosabb előfeltétel ugyanis.

Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában azt mondta: nem hiszi, hogy a Nemzetközi Valutaalap politikai feltételeket támasztana az újabb hitelkeretről szóló tárgyalások megkezdéséhez. Az Európai Unió ugyanakkor kacérkodhat ilyen gondolattal, de ha ez valóban így lenne, akkor azt vissza kell utasítani.

Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagja, elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a magyar hitelkérelmet ne kizárólag gazdasági alapon bírálják el, politikai alapon feltételeket állítani egészen egyszerűen zsarolás lenne – fogalmazott a műsorban Orbán Viktor, aki arra hivatkozott: az utóbbi időben Egyiptom, Fehéroroszország és Bosznia-Hercegovina is kapott hitelt az IMF-től.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó