szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kormányzati dokumentum szerint az új diákhitel 2020-ra 899 milliárdos államadosság-növelő tételt jelent. A Diákhitel Központ megerősítette, hogy létezik a dokumentum, ugyanakkor azt állítja, hogy a sajtó téves számításokat végzett, és a költségvetés többletkiadása jóval kisebb lesz. Igaz, az FN24 egy kormányzati háttérszámítást hozott nyilvánosságra.

Tévesek azok a kedden megjelent sajtóértesülések, melyek szerint a Diákhitel 2 jelentős terhet róna a költségvetésre – jelentette be a Diákhitel Központ kedden délután sajtótájékoztatón.

Az FN24 birtokába jutott minisztériumi háttérszámítás szerint a Diákhitel 2 lenullázza a Széll Kálmán Terv megszorításait. A fejlesztési miniszter által jegyzett titkos dokumentum szerint a tandíj ellenében létrehozott konstrukció néhány év múlva megduplázhatja az éves hiányt. A Németh Lászlóné által jegyzett még január közepén a kormány elé került dokumentum háttérszámításai pontosan „beárazták” annak költségeit.

E szerint már 2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent a diákhitel. Erre, hogy a Diákhitel 2 bedöntheti a magyar költségvetést a hvg.hu is fehívta a figyelmet februárban.

A Diákhitel központ szerint a sajtóértesülés azért nem állja meg a helyét, mert a tőketartozás az ügyfeleket terheli, és csak az állami kamattámogatás része terheli az államot, míg a sajtó a teljes állományt számolta el költségvetési teherként.  Hangsúlyozták, hogy a Diákhitel Központ ebben az értelemben nem terheli a költségvetést, ugyanis a forrásait a piacról szerzi.

Az FN24 azt írta, több 10, vagy akár 100 milliárdos terhet jelenthet a diákhitel. Ez a Diákhitel Központ szerint azért téves, mert amellett, hogy idén 15 milliárd forintot vonnak be a piacról, számításaik szerint 100-150 millió forint lehet az idei kamattámogatás költsége a költségvetés számára. Az idei év ugyanakkor törtév, mert idén csak novemberben és decemberben kapnak kamattámogatást, mivel szeptemberben indul a program. Ez az egész évre vetítve 600 millió forintos kiadásnövekedés lenne. A kamatkiadás azonban évről évre növekszik, mert a kihelyezett állomány is nő.

Diákhitel Központ: jóval kisebb lesz a többletteher

Ha mindenki felveszi a diákhitelt, akkor tíz év alatt tzímilliárdos nagyságrendet érhet el a költségvetés hozzájárulása a programhoz – mondta Lovas Attila, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese. Mint hozzátette, ez azt jelenti, hogy a költségvetési kiadás 30, 60 vagy akár 90 milliárd is lehet attól függően, hogy mekkora kamatkülönbséget kell fizetnie a büdzsének ahhoz, hogy a Diákhitel 2 programban minden ügyfél 2 százalékos fix kamattal vehessen fel hitelt.

A vezérigazgató-helyettes megerősítette, hogy létezik olyan minisztériumi számítás, mint amire a fn24 hírportál hivatkozott, viszont Lovas Attila szerint az adatokat tévesen értelmezték. A portál kedden arról írt, hogy 2020-ra a 700 milliárd forintot is meghaladhatja a költsségvetés többletkiadása a kamattámogatás miatt.  

Mekkora teher lesz a törlesztés?

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgató hangsúlyozta azt is, hogy jövedelemarányosan sávos lesz a törlesztés: 4 százalék lesz az alsó, és 12 százalék lesz a felső határ. Természetesen lehetnek extrém esetek, amelyek esetében meghaladja a 12 százalékos töréesztés.

 Lovas Attila szerint 10-15 év lehet, amíg az ügyfeleik visszafizetik majd a hiteleiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!