szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mobilpiac telítettsége miatt nagyon nehéz helyzetben van az új magyar állami mobilcég, de a Magyar Villamos Művek (MVM) erre hivatkozva nem is adná ki a negyedik, most alakuló mobilszolgáltató cég üzleti terveit és alapító okiratait. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) máris jelezte: elfogadhatatlannak tartják úgy az indokot, mint az eljárási módot.

A telített mobilpiacra nagyon nehéz betörni, az új állami mobilszolgáltatónak ezért az az érdeke, hogy megőrizze üzleti titkait, mondta Bánfi László, az MVM vezérigazgató-helyettese. Erre hivatkozva az MVM nem járult hozzá, hogy az Index több adatot megismerjen. Így nem nézhettek bele a konzorciumot létrehozó szindikátusi szerződésbe, a megvalósíthatósági tanulmányba, amelynek alapján az állami cégek úgy döntöttek, hogy részt vesznek a frekvenciatenderen.

"A nemzetgazdaság érdekében"

Az Indexnek küldött levelében Bánfi László megemlítette, hogy a magyar mobilpiac telítettsége 110 százalékos, és ilyen gazdasági környezetben nehéz lesz új ügyfeleket szerezni, pláne új piaci szereplőként. A vezérigazgató-helyettes szerint az állami mobilszolgáltató csak akkor tudja "felkavarni az évtizedes állóvizet, ha üzleti tevékenysége, ajánlatai, szolgáltatásai innovatívak, újszerűek, és lehetőleg markánsan megkülönböztethetőek a piacon jelenleg megszokottaktól" - írta a villamos művek helyettes vezetője.

Mobil-munka a magasban (a kép illusztráció)
©

Mivel Bánfi László szerint a kért dokumentumok az üzleti terv részét képezik, a nyilvánosságra kerülésük esetén félő, hogy a versenytársak "ellehetetlenítenék egy fiatal cég működését". Ugyanakkor az üzleti titok megőrzése a fogyasztóknak is fontos: az állami mobilcég sikeres működése esetén kedvezőbb feltételek alakulhatnak ki. A titoktartás a nemzetgazdaság érdekeit szolgálja - áll a levélben.

TASZ: nincs igaza az MVM-nek

Az állami mobilszolgáltató alapítói állami vagyonnal gazdálkodó társaságok, közfeladatot látnak el, az információszabadságról szóló törvény szerint ezért el kell számolniuk a nyilvánosság előtt - véli az Index által megkérdezett Hüttl Tivadar, a TASZ munkatársa. Emiatt a nyilvánosság elől elzárható titkok csak szűk körre (műszaki megoldások, technológiai eljárások, know-how-k védelmére) korlátozódnak.

A Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank március végén alapította meg a negyedik mobilszolgáltatót, az MPVI Zrt.-t, 500 milliós forintos alaptőkével. Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság január 31-én hirdette ki nyertesként a konzorciumot, a cég pedig kifizette a 10 milliárd forintos frekvencia használati díjat. A vezérigazgató várhatóan Schmidt Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója lesz.

Az új mobiltársaságnak az év végéig el kell startolnia, Budapest belvárosában a ma még nem létező saját hálózatán; az ország egyéb részein pedig a meglévő három mobilhálózatra „bérlőként” csatlakozva. Szakmai vélekedések szerint ijesztően kevés az idő a starthoz, a vállalt határidőt nagyon nehéz lesz tartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot

Ha Windows 10 van a gépén, most kattintson rá, ön is megkaphatta az új csomagot

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról