szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken a tőzsdezárás előtt körülbelül két órával a vártnál jóval rosszabb munkaerőpiaci adatok miatt.

Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,2 százalékkal 13 038,38 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2,12 százalékkal 2964,80 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutató 1,44 százalékkal 1371,65 pontra süllyedt.

A piacokat megviselte, hogy áprilisban a vártnál jóval kevesebb új munkahely jött létre. Teljesen váratlanul érte a tőzsdéket, hogy az órabérek is stagnáltak, ami előrevetíti a vásárlóerő és így a személyi fogyasztás csökkenését.

Egyértelmű vesztese volt a kereskedés első óráinak az olajipar. Az S&P energiaindexe 2,2 százalékkal esett, mert a globális gazdaság helyzetének romlása miatt várhatóan csökken az olajkereslet. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 4 dollárral, február óta először 100 dollár alá esett. A vezető olajipari vállalatok jegyzése 1,5-2 százalékkal gyengült.

Hasonlóan rosszul szerepeltek a bankpapírok, a Bank of America, a JPMorgan és a Citigroup 2 százalék fölötti árfolyam-veszteséget szenvedett el.

Ugyancsak 20 óra körül az euró 1,3083 dolláron állt, szemben a csütörtök esti 1,3140 dollárral.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!