szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan miniszteri biztos fogja irányítani a kis- és középvállalkozások fejlesztését támogató magyarországi Wekerle terv és a hozzá kapcsolódó erdélyi Mikó Imre terv megvalósítását - jelentette be Kolozsváron Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár, aki a Kárpát Régió Üzleti Hálózat első irodájának megnyitóján vett részt Kolozsváron, az MTI-nek elmondta, a miniszteri biztosi tisztség létrehozásáról a döntés megszületett, és körvonalazódott az is, hogy kit neveznek majd ki a tisztségre. "Várjuk meg, hogy megszáradjon  a tinta a tisztség létrehozásáról szóló döntésen" - fogalmazott Szatmáry Kristóf. Az államtitkár közölte azt is, hogy május 25-én Nagyváradon nyitják majd meg a Kárpát Régió Üzleti Hálózat második irodáját, és azon az eseményen várhatóan már a kinevezett miniszteri biztos is ott lesz.

Az államtitikár a kolozsvári iroda megnyitóján a kis- és középvállalkozások fejlesztését támogató magyarországi Wekerle tervet mutatta be. Elmondta, a tervet "a nemzeti gazdaság Magyarország határain túli elsődleges növekedési stratégiájaként" lehetne leírni. Hangsúlyozta, e meghatározásban valamennyi szónak jelentősége van.

Szükségesnek tartotta például a nemzeti gazdaság fogalmi körének a kialakítását, mivel Magyarország esetében a nemzet és az ország kategóriája különválik. Hangsúlyozta, az "elsődleges" növekedés arra utal, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok a globális piac felé az első lépést természetszerűen a kárpát-medencei térségben teszik. Azt is megemlítette, hogy a nemzetközi partnerek tudják, "ha Budapestre jönnek, egy kicsit eljönnek Kolozsvárra, Kassára, Szabadkára is". 

Szatmáry Kristóf azt is fontosnak tartotta kifejteni, hogy átrendeződőben van a világ gazdasága, és a Kárpát régió a Duna régió ezeréves tengelyének, illetve a  Balti államoktól a Nyugat-balkánig húzódó "borostyán tengely" metszéspontjában fekszik. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a Wekerle terv az egész Kárpát-medencére vonatkozik, de jó, ha az egyes országokban élő magyar közösségek maguk fogalmazzák meg a saját gazdaságfejlesztési terveiket. Hangsúlyozta, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kidolgozott Mikó Imre terv szervesen integrálódik a Wekerle tervbe. "Hasonló tervek kidolgozását várjuk a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai magyar közösségektől is" - jelentette ki Szatmáry Kristóf. Megjegyezte, a közelmúltban magyar állampolgárságot szerzett mintegy 300 ezer magyar vállalkozásait is meg kell próbálni beépíteni a magyar gazdasági rendszerbe. 

Szatmáry Kristóf szerint az integráció eszköze lesz az a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, amely öt Magyarországgal szomszédos országban nyit összesen tíz irodát. A Kolozsváron megnyitott iroda volt az első ezek sorában, de a közeljövőben Nagyváradon, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön, a szlovákiai Dunaszerdahelyen és Kassán, a szerbiai Szabadkán és Újvidéken, az ukrajnai Ungváron, valamint a horvátországi Eszéken nyílik hasonló iroda. "Ha egy székelyföldi vállalkozó bemegy a sepsiszentgyörgyi irodába, nemcsak magyarországi, hanem felvidéki vagy kárpátaljai partnerekkel is kapcsolatba léphet" - ecsetelte az irodák fontosságát az államtitkár.

Az erdélyi Mikó Imre tervet ismertető Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke abban látta a terv fontosságát, hogy az a szülőföldön való boldogulás keretét próbálja megteremteni, és ehhez autonóm, öngondoskodó gazdaságfejlesztést ajánl. Toró szerint a tervezett irodák egy majdani erdélyi vállalkozásfejlesztési ügynökség csírái lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm