szerző:
MTI

Egy százalékot jóval meghaladó nyereséget mutattak a New York-i értéktőzsdék vezető indexei a keddi kereskedés vége előtt mintegy két órával.

Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,16 százalék (147,77 pont) emelkedéssel 12 889,55 ponton állt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,46 százalékkal (42,30 ponttal) 2 937,63 pontra nőtt, az S&P 500-as mutató 1,29 százalékkal (17,41 ponttal) 1 362,19 pontra erősödött.

A DJIA indexe négy kereskedési napon belül harmadszor zárhat három számjegyű emelkedéssel, a Nasdaq mutatója pedig február óta leghosszabb ideje tartó növekedést érheti el.

Kereskedők azt mondták, hogy részben az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak mérséklődése bátorította fel a befektetőket a részvényvásárlásra. Javította a befektetői hangulatot az a várakozás is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő fóruma, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kedden kezdődött és szerdán véget érő ülése után ismertetésre kerülő közleményben célzást tehet a monetáris lazítás újabb, harmadik fordulójára a gazdaság élénkítése céljából.

A befektetők különösen a banki részvényeket részesítették előnyben vásárlásaik során. Az ágazati papírok közül a DJIA indexében szereplő Bank of America árfolyama 5 százalékkal, a J.P. Morgan részvényára több mint 2 százalékkal emelkedett estére.

A kedden ismertetett amerikai makrogazdasági adatok közül kiemelkedett, hogy májusban ugyan csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma áprilishoz képest, ugyanakkor a jövőbeni építések számát előrevetítő kiadott építési engedélyek száma 7,9 százalékkal éves szinten 780 ezerre ugrott, ami 2008 szeptembere óta a legtöbb.

A Microsoft árfolyama csaknem négy százalékkal emelkedett egy nappal az után, hogy a cég a hétfői tőzsdei kereskedés lezárása után bejelentette: saját gyártású táblagéppel jelenik meg a piacon, amely az érintőképernyős készülékekre optimalizált Windows 8 operációs rendszerrel kerül forgalomba.

Tőzsdezárás előtt két órával a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 90 cent emelkedéssel 84,19 dolláron állt.

Közép-európai idő szerint röviddel 20 óra előtt New Yorkban az euró 1,14 százalékkal 1,2717 dollárra erősödött a hétfő késő esti 1,2574 dollárról. A dollár árfolyama a hétfői 79,10 jenről 78,94 jenre csökkent (-0,21 százalék).

Ugyanekkor az augusztusi jegyzésű aranyár 4,1 dollár (0,25 százalék) csökkenéssel 1 622,9 dolláron állt unciánként.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Felújítják a gyönyörű kecskeméti szecessziós városházát

Felújítják a gyönyörű kecskeméti szecessziós városházát

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP