szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztése sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét és alkotmányellenes is lehet - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank szerint nem tudják áthárítani a tranzakciós illetéket a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőire, az így keletkező jegybanki veszteséget az államnak pedig meg kell térítenie. Ez pedig azt jelenti, hogy az MNB-re kivetett adó nem javítja a költségvetés egyenlegét.

Az MNB-re kivetendő pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban várhatóan körülbelül 100-120 milliárd forintot tehet ki - írja közleményében az MNB

A jegybank szerint nincs lehetősége arra, hogy áthárítsa a monetáris politikai eszközét terhelő pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőire és felhasználóira. A közlemény hozzátette, hogy a monetáris politika irányadó eszközének kamata a kívánatos monetáris politikai kondíciók meghatározására szolgál.

Az áthárítás az MNB szerint a monetáris kondíciók számottevő lazításával járna együtt, hiszen az irányadó kéthetes jegybanki kötvény kamatának körülbelül 2,5 százalékos csökkentését jelentené. "Mindez veszélyeztetné mind az árstabilitást, mind a pénzügyi rendszer stabilitását. A jegybank ezzel megsértené az MNB törvényben rögzített elsődleges célját és alapvető feladatait" - olvasható a közleményben.

Az MNB-törvény alapján a jegybank adott évi veszteségét a központi költségvetésnek a következő évben meg kell térítenie. Így ha a jegybank veszteségét a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban 100-120 milliárd forinttal megnöveli, az ennek megfelelő összeg a 2014. évi költségvetésben kiadásként fog megjelenni - tette hozzá a jegybank. Azaz az MNB szerint a rá kivetett adó nem javítaná a költségvetés egyenlegét hosszabb távon.

Ráadásul az MNB álláspontja szerint "az indítvány sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét, illetve az Alaptörvény XXX. cikk (1) bekezdésébe való ütközését is" - olvasható a közleményben.

Simor András jegybankelnök elküldte a tranzakciós illetékkel kapcsolatos törvényjavaslat módosító indítványáról kialakított véleményt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is.

A levélben a jegybankelnök felidézi, hogy a módosító indítvány az MNB ügyletei közül kizárólag a legalább egynapos, legfeljebb kéthetes jegybanki betét elhelyezését minősíteni illetékkötelesnek. Ha az ezek utáni illetéket az MNB kifizetné, a vesztesége a jövő évre korábban prognosztizált 120 milliárd forint helyett 220-240 milliárd forint lenne - teszi hozzá a levél.

Az illeték teljes áthárítása Simor Matolcsynak küldött levele szerint az irányadó kéthetes jegybanki kötvény kamatának körülbelül 2,5 százalékos csökkentésének felelne meg. Az MNB szerint ez a monetáris feltételek jelentős lazítását jelentené, ami veszélyeztetné az árstabilitást és a pénzügyi rendszer stabilitását.

A Matolcsynak küldött levél szerint a jegybanki betételhelyezést terhelő illetékfizetési kötelezettség sérti az MNB intézményi és pénzügyi függetlenségét is és felveti "a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét is". A jegybanki illetéknek a módosító szerint nincs plafonja, a bankokénak viszont van - ez a különbségtétel a jegybank szerint alkotmányellenes is lehet.  

A tranzakciós illetékről szóló teljes törvényjavaslattal kapcsolatban az MNB továbbra is fenntartja azt az álláspontját, amelyet Simor Orbán Viktornak korábban elküldött levelében foglalt össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán