szerző:
MTI

Az első fél évben minden magánnyugdíjalap pozitív hozamot ért el, a tavalyi árfolyamesések és az első öt hónap magas inflációja azonban elvitte a visszalépők reálhozamának jelentős részét - írja a Világgazdaság.

Vegyesen teljesítettek a hazai magánnyugdíjpénztárak az első fél évben. Komoly panaszra elvileg azért nem lehet oka annak a 74 ezer embernek, aki megőrizte pénztári tagságát, hiszen az első hat hónapban mindegyik nyugdíjalap árfolyama emelkedett, sőt akadnak egészen jó teljesítményű portfóliók is.

A legmagasabb hozamok az idén a közepes kockázatú, úgynevezett kiegyensúlyozott portfólióknál keletkeztek, ezekben van a tagság vagyonának nagyjából az ötöde - olvasható a lap keddi számában.

Az állami nyugdíjrendszerbe az idén visszalépett pénztártagok számára vélhetően rossz hír, hogy a portfóliók árfolyama május 31-e óta folyamatosan emelkedett. A kasszáknak ezen a napon kellett elszámolniuk a tagsággal a reálhozamról, amit a visszalépők vélhetően már meg is kaptak. Ennek összege azonban valószínűleg jóval kisebb lett, mint a tavalyi visszalépőknél, és vélhetően jóval kevesebben is lettek jogosultak ilyen kifizetésre. 

A tavalyi visszalépőknek nagy szerencséjük volt – mondták a lapnak a Stabilitás Pénztárszövetségnél. Tavaly május végén lokális csúcson voltak az árfolyamok, majd az év során gyakorlatilag csak lefelé mozdultak a piacon. Az idei első öt hónap ugyan emelkedést hozott a tőzsdéken, a pénztártagok reálhozamát azonban a kiugróan magas hazai infláció lenullázta.

A növekedési alapok visszalépő tagjait egy jogszabályi változás is sújthatta, amely szerint az idén a kasszák már csak készpénzben vagy állampapírban adhatják át a visszalépők vagyonát az államnak. Ez az intézkedés arra kényszerítette a pénztárakat, hogy május végén sürgősen értékesítsék a visszaadandó portfólióból a hazai részvényeket, ami az árfolyamok – ezzel a hozam, valamint a reálhozam – csökkenéséhez vezetett - írja a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja