szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 80-as évek óta offshore cégekbe áramlott ki a magyar államadósság két és félszeresét meghaladó összeg - írja egy nemzetközi kutatásra hivatkozva a Pogiblog. A jelentés szerint Magyarország 2010-ben ott volt a világ húsz, offshore szempontjából legfertőzöttebb fejlődő állama között.

A világ legelismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network a napokban teszi közzé legújabb jelentését Estimating the Price of Offshore ("Az offshore becsült ára") címen. A szervezet rendszeresen közzéteszi az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett országok listáját: ezen Magyarország az első húsz között van - írja Pogátsa Zoltán közgazdász a Pogiblogon.  Az adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégek arról híresek, hogy tulajdonosaiknak anonimitást biztosítanak, emellett pedig a székhelyük alapján ezek a cégek rendkívül alacsony adókulcs alapján adózhatnak.

Pogátsa a Guardian brit újságra hivatkozik, amely a Tax Justice Network alapján készítette el offshore térképét. Magyarország az összesítés szerint 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki - írja a Pogiblog, amely szerint ennek fényében az elmúlt harminc év megszorításainak többsége is értelmetlen volt, és azok az állítások is érvényüket vesztik, hogy a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok.

Pogátsa idézi a kutatásnak azt a részét is, amely a világ offshore-ban forgó vagyonát próbálta felbecsülni: eszerint a kutatók azt találták, hogy mintegy 21 billió dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai offshore paradicsomokban 2010-ben, ami nagyjából egyenlő az USA és Japán teljes évi gazdasági kibocsátásával. A becslés csak a magánvagyonokra vonatkozik, ebben nincs benne a vállalati vagyonok ennél jóval nagyobb offshore állománya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök