szerző:
MTI

Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének hiánya júniusban 173,6 milliárd forint volt, az első félévben a deficit 517,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 89,8 százalékával egyenlő - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn a végleges adatokat a honlapján.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

Júniusban az államháztartás egészén belül a központi költségvetés 188,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 1 milliárd forint deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16,0 milliárd forint szufficittel zártak. Tavaly júniusban az államháztartás központi alrendszere 310,4 milliárd forint hiánnyal zárt, az első féléves deficit 1.034,7 milliárd forint volt. A törvényi előirányzat 2012-re 576,2 milliárd forintban határozta meg az éves államháztartási hiányt.

A központi büdzsé hiánya az idei első félévben 592,3 milliárd forintot tett ki, a tb-alapok egyenlege 3,3 milliárd forint deficitet mutatott. Ezzel szemben az elkülönített állami pénzalapok 77,9 milliárd forint többlettel zártak az első félévben.

Az NGM rámutat: az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 58,8 százalékos mérték jóval kedvezőbb lett a tavalyi 79,5 százaléknál.

A tárca szerint a központi költségvetés június havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 130,7 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek - a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek - haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei és a kamatbevételek is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés június havi kiadásai 38,7 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (részben a bevételi többleteikkel összhangban), a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt) és a kamatkiadások lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjánál.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 júniusában 153,2 milliárd forintot tettek ki, 17,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 13,2 milliárd forintot értek el, 3,1 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (140,0 milliárd forint) összességében 14,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok 2012. június havi közel 1 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,4 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 0,4 milliárd forintos szufficitjéből tevődik össze. 2011. június hónapjában az tb-alapok együttes hiánya 34,9 milliárd forintot tett ki.

Az elmúlt év június hónapjában elérthez képest a kedvezőbb egyenleg alakulásában fontos szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, amelyek összefüggenek az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itt kér a világon a legtöbbet egy fodrász: 33 ezer forint egy hajvágás

Itt kér a világon a legtöbbet egy fodrász: 33 ezer forint egy hajvágás

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe