szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint ezer öngyilkossághoz vezethetett az elmúlt évek gazdasági recessziója és növekvő munkanélkülisége Nagy-Britanniában egy szerdán közzétett tudományos kutatás eredménye szerint.

A kutatás - egy úgynevezett trendvizsgálat - a 2008 és 2010 közti öngyilkosságok számát hasonlította össze a gazdasági válságot megelőző évek öngyilkossági trendjeivel. A vizsgálat szerint az említett időszakban jelentősen megugrott az öngyilkosságok száma a szigetországban: 846-tal több férfi és 155-tel több nő oltotta ki saját életét, mint amennyi a korábbi tendenciákból következett volna.

Habár önmagában a kutatásból nem vonható párhuzam az öngyilkosságok számának gyors növekedése és a gazdasági problémák között, a két változó közti összefüggés nagyon erős volt, s a feltételezést más indikátorok, például a mentális zavarok számának növekedése is alátámasztja - közölte David Stuckner, a Cambridge-i Egyetem szociológusa, a kutatás egyik résztvevője.

Stuckner azt is elmondta, hogy 2010-ben, amikor a brit foglalkoztatási helyzet kissé javult, valamelyest csökkent az öngyilkosságok száma. A szociológus egy tavaly publikált tanulmányában azt írta, hogy egész Európában hasonló tendenciák figyelhetők meg: 2007 és 2009 között kontinens-szerte jelentősen nőtt az öngyilkosságok száma, elsősorban a gazdasági válság által leginkább érintett országokban, így Görögországban és Írországban.

Több történelmi példa is van arra, hogy a gazdasági válságok során megnő az öngyilkosságok száma. Az 1930-as évek világválsága és az 1990-es évek délkelet-ázsiai gazdasági problémái során is hasonló trendek voltak megfigyelhetők az érintett országokban - mondta Keith Hawton, az Oxfordi Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szerdán publikált eredmények et "nem szabad túldramatizálni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!