szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erősödtek szerdán a főbb ázsiai tőzsdék annak köszönhetően, hogy több jegybank példáját követve a japán jegybank is gazdaságösztönző célú monetáris lazító programot jelentett be - nem utolsó sorban a jen árfolyamának leszorítására.

Tokióban a tőzsdeindexek erőteljes emelkedést értek el a japán monetáris lazítás bejelentése nyomán. A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 108,44 pont, 1,19 százalék emelkedéssel 9232,21 ponton zárt, a május 2-i 9380,25 pontos zárás óta a legmagasabb szinten.

Az index 9277,47 ponton érintette napi maximumát, ami a május 2-i 9417,96 pont napi maximum óta a legmagasabb értéke volt. A jegybanki bejelentés előtt az index 9169 ponton állt.

A tokiói tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 6,44 ponttal, 0,85 százalékkal 764,80 pontra emelkedett.

A jegybanki akció a pénzügyi szektor részvényeit 1,4 százalékkal, az ingatlanpiaci vállalatok részvényeit 1,1 százalékkal erősítette. A Mitsubishi UFJ Financial Group 1,8 százalékkal, a Sumitomo Mitsui Financial Group 1,9 százalékkal erősödött, az ingatlanpiaci vállalatok közül a Mitsui Fudosan, a Mitsubishi Estate Co Ltd és a Sumitomo Realty & Development Co Ltd 0,9-1,1 százalékkal erősödött.

Az exportorientált ágazatok vállalati részvényei a jegybanki bejelentésre csökkenő jen árfolyamnak köszönhették erősödésüket.

A Toyota Motor Corp., a Honda Motor Co, a Canon Inc. és a Sony Corp. 1,7-2,8 százalékkal erősödött. A Nissan Motor Co részvénye 3,1 százalékkal erősödött azt követően, hogy kedden még öt százalékot veszített a japánellenes tüntetések miatt kínai üzemeiben felfüggesztett termelés hatására.

A Nissan Motor Co, a Mazda Motor Corp. és a Suzuki Motor Corp. alkalmazottai biztonsága érdekében leállította termelését Kínában a japánellenes tüntetések kitörését követően.

Szöulban a tőzsde Kospi indexe 2,92 ponttal, 0,15 százalékkal 2007,88 pontra erősödött. A koreai autógyártók részvényeinek árfolyama az általános erősödés ellenére is esett a jen gyengülésének köszönhetően várhatóan fokozódó japán konkurencia miatt. A Hyundai Motor 2,2 százalékkal, a Kia Motors 3 százalékkal esett.

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor a főbb ázsiai tőzsdeindexek nyereséget mutattak: a hongkongi Hang Seng index 1,18 százalékkal, a sanghaji Composite 0,33 százalékkal, a sencseni Composite 0,63 százalékkal, a tajvani Weighted 0,62 százalékkal, a szingapúri Stratis index 0,24 százalékkal, a Kuala Lumpur-i KLCI index 0,40 százalékkal, a jakartai Composite index pedig 0,73 százalékkal erősödött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!