szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövő év közepéig folyamatos áremelkedésre számítanak az élelmiszeripar képviselői. Szerintük tavasszal a tej, a kenyér, a hús akár 20-30 százalékkal is többe kerülhet, mint most. A sütőipar és a húsipar áfacsökkentést szeretne – hangzott el a köztévé A lényeg című műsorában.

Komoly problémákat vizionált a következő évtizedekre a köztévé A lényeg című műsorában Kiss Judit közgazdász. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa szerint a világ számos országában, így például az Egyesült Államokban is lehet élelmiszerhiány.

Ami biztos, és ezt a számok is mutatják, hogy 2008 óta folyamatos drágulás van a piacon. A közgazdász úgy véli, hogy a folyamat akár még kedvezően is érintheti a magyar költségvetést.

Kiss Judit szerint az exportból évi akár 5 milliárd euró árbevételünk származhat, de ahhoz, hogy a lakosság ne érezze a világpiaci drágulást, csökkenteni kellene az áfát.

Az alapvető élelmiszerek adójának csökkentésért lobbizik több nagy szervezet is. Az őket tömörítő Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport már letett a kormány asztalára egy javaslatot – mondta a köztévében Éder Tamás, a  Magyar Hússzövetség elnöke. Szerintük egy 10 százalék alatti csökkentés jót tenne az ágazatnak, ugyanakkor nem okozna bevételkiesést a költségvetésnek.

Szintén A lényeg című műsorban Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta, hogy a lépéssel a feketegazdaságot is vissza lehetne szorítani, amely már-már ellehetetleníti a tisztességes vállalkozókat.

Szombaton a köztévé Híradójának a vidékfejlesztési miniszter kifejtette: folyamatosan dolgoznak a feketegazdaság visszaszorításán. Fazekas Sándor ugyanakkor úgy véli: jelentős bevételtől esne el a költségvetés egy azonnali áfacsökkentés esetén, és az sem biztos, hogy olcsóbbak lennének az élelmiszerek a boltokban, mert a kereskedelemben eltűnhet az árkülönbözet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!