szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok a jelentős adóssággal küszködő Görögország sorsára juthat, ha Washington nem hoz sürgős lépéseket költségvetési hiányának mérséklésére.

Ezt a véleményt Bill Gross, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, az 1,8 ezer milliárd dollárt kezelő PIMCO alapítója és vezetője fogalmazta meg kedden.

A PIMCO vezetője szerint a költségvetési kiadások elmúlt években tapasztalt jelentős növekedése miatt az amerikai gazdaság mutatói már a közeljövőben jelentősen romolhatnak.

A vállalatvezető szerint az Egyesült Államok szociális és gazdasági gondjait nem lehet pótlólagos dollárkibocsátással megoldani. A bankóprés beindítása inflációt gerjeszt ugyanis, ami nemcsak az Egyesült Államokban okoz gondot, hanem azokban az országokban is, ahol a dollár tartalékvalutaként szolgál.

Ha a költségvetés hiánya továbbra is 8 százalék körüli marad a hazai össztermékhez (GDP) képest, az államháztartási hiány pedig 11 százalék, akkor az amerikai gazdaság már a jövő évtized vége előtt ugyanott lesz, ahol jelenleg Görögország - vélte Bill Gross.

Az amerikai költségvetési hiány az elmúlt négy évben rendre ezermilliárd dollár feletti volt, miközben az államadósság csaknem 50 százalékkal emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában