szerző:
hvg.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatot indított a budapesti bankközi kamatláb, a Bubor meghatározásával kapcsolatban. A felügyeletet a nyáron kipattant nemzetközi Libor-botrány is motiválhatta a vizsgálat elindítására. Emellett hazánban még sosem vizsgálták a Bubor meghatározásának szabályosságát.

Múlt pénteken vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a budapesti bankközi kamatláb, a Bubor (Budapest Interbank Offered Rate) meghatározásával kapcsolatban. Binder István, a PSZÁF szóvivője a hvg.hu-nak elmondta, hogy azokat a bankokat vizsgálják, akik részt vesznek a Bubor megállapításában. Sok dokumentumot kell megvizsgálni, adatokat kell lekérni, így a vizsgálat néhány hónapig is eltarthat.

A PSZÁF szóvivője hozzátette, hogy ő nem tudja, hogy valaha valaki vizsgálta volna itthon a Bubor megállapítását. A mostani vizsgálat illeszkedik a szervezet azon sorozatába, melyek során a PSZÁF a banki kamatok áttekintését végzi el. Binder hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen előzetes prekoncepiójuk, ők csak arra kíváncsiak, hogy a kamatláb megállapítása hogyan zajlik és ellenőrzik azt. Csak a vizsgálat lezárulta után lehet majd bővebb információval szolgálni a kérdéssel kapcsolatban - emelte ki Binder.

Az MNB szerint nincs nyoma manipulációnak

A Bubort a Magyar Forex Társaság (MFT) a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) együttműködésben állapítja meg, A rendszer nagyon hasonlít a Liborhoz (a legfontosabb globális irányadó bankközi kamatlábhoz), a tizenhat kamatjegyző bank - melyek listáját a betét-, hitel- és devizacsere-ügyletek forgalmi listája, valamint a mérlegfőösszeg alapján állapítják meg - naponta fél tizenegyig eljuttatja az MNB-hez a forintkamatlábakra vonatkozó becsléseit 15 lejárat szerint.

A szabályzat szerint az aktív kamatjegyző bankok kötelezik magukat arra, hogy "kamatjegyzéseik az árjegyzés időpontjában élő valós bankközi hitelkamatlábnak felelnek meg". Ha ettől eltér valamely bank, a szabályzat szerint írásos figyelmeztetést követően felfüggeszthető a Bubor-fixing eljárásból - ilyenre azonban a kamatláb közel 16 éves történetében nem volt példa.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Dow Jones hírügynökségnek eljuttatott válaszában azt írta, hogy nincs tudomása arról, hogy a Bubort manipulálták volna, és nem is folytat vizsgálatot ebben a tekintetben. A hírügynökség által említett piaci szereplők szerint azonban szükség van a bankközi kamatláb átláthatóbbá tételére, az MFT-nél állítólag már fontolóra is vették a Bubor megállapítása módjának fejlesztését.

Nemzetközi példa alapján vizsgálódik a PSZÁF?

A PSZÁF hazai vizsgálata ugyanakkor illeszkedhet az utóbbi hónapokban kirobbant nemzetközi botrányokhoz. A Libor kialakításának és a mechanizmus felügyeletének teljes reformjára tett ajánlást a brit pénzügyi szolgáltatási hatóság (FSA) vezetője a nyáron kirobbant kamatmanipulációs botrány tanulságairól összeállított átfogó jelentésében.

A Barclays a Libor-manipuláció legfontosabb szereplője
©

A globális bankszektort alapjaiban megrázó botrányt az robbantotta ki, hogy az FSA nyáron ismertetett feltáró vizsgálata szerint az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport, a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálták a Libort. A helyzet azért is rendkívül komoly, mivel a Libor a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely egyes adatok szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság teljes évi hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

A Liborral kapcsolatos vizsgálatok időközben átterjedtek Szingapúrra is, ahol a Royal Bank of Scotland (RBS) egyik kereskedőjének e-mailjei szivárogtak ki, melyben a kereskedő egyértelműen utal arra, hogy a bankok összejátszottak a londoni bankközi kamatláb manipulálására.

Slágertéma a bankközi kamatláb vizsgálata

A témára rálátó elemzők szerint a PSZÁF a mostani vizsgálattal nem akar nyomást gyakorolni a bankokra, most azonban slágertémának számít a bankközi kamatlábak vizsgálata. A szervezet az adatszolgáltatásba szeretne betekintést nyerni, a kamatmegállapítás elemeit néznék át, ennél többet azonban - legalábbis egyelőre - nem érdemes belelátni a történetbe. A Bubor ugyanakkor sok banki termék árazására hatással van, mivel a bankközi kamatláb a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási vagyis referenciaszintet. A változó kamatozású forint hiteleket általában úgy jegyzik, hogy azt adják meg az ügyfélnek, hogy a bank a hazai forintárhoz képest hány bázisponttal növeli vagy csökkenti a kamatot. 

Azt elemzők nem felejtették el hangsúlyozni, hogy az sem elhanyagolható szempont a mostani vizsgálatnál, hogy a piaci szereplők érezzék a PSZÁF figyelő tekintetét magukon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak