szerző:
hvg.hu

A növekvő infláció és a csökkenő alapkamat is prés alatt tartja a betéteken elérhető nyereséget.

Csökkentek a betétek kamatai, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa múlt szerdán egy hónapon belül másodszor csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Bankmonitor.hu elemzései szerint a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mindegyike mérsékelte legalább egy lekötési ajánlatának kamatát az elmúlt hetekben.

A kiemelt kamatajánlatokkal rendelkező bankok jellemzően még kitartottak az első, augusztus 27-i kamatvágás után, a második csökkentés azonban már ezeket az ajánlatokat is elérte. A változások jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe. A jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészt több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait automatikusan követi. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely mind az augusztus 27-i, mind pedig a szeptember 25-i kamatdöntő ülést követte. Az Európai Unió második legmagasabb alapkamatával egyébként Románia rendelkezik, az érték ott 5,25, vagyis további 125 bázisponttal alacsonyabb a magyar értéknél.

Nem tesz jót a gazdaságnak a kamatvágás

Félő, hogy nem lesz pozitív hatással a gazdaság jelenlegi állapotára az augusztusi, majd szeptember végi 25-25 bázispontos kamatcsökkentés Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese szerint. Az infláció ugyanis továbbra is magas, és emelkedő trendet mutat, ezért– véli a szakértő. Viszont új megtakarításokat hozhat a csökkenő kamatkörnyezet. A befektetők ugyanis – további kamatcsökkentésre számítva – keresik a még elérhető magasabb kamatozású termékeket. Az ilyen időszakokban a tartós betéti és befektetési, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára helyezett betétek és értékpapírok népszerűek. A betéti kamatokat a pénzintézetek a mindenkori pénzpiaci viszonyokhoz igazítják, ami jelen esetben erős banki kamatversenyt valószínűsít Bába Ágnes szerint.

Az infláció is csapolja a hasznunkat

A bankbetéti reálhozamokra a csökkenő kamatok mellett a növekvő infláció is negatív hatással van. Jelenleg a becslés szerint 5,8 százalékos inflációra számíthatunk a következő egy évben a hónapokkal ezelőtti 3,3 százalékos várakozással szemben, így a betétek reálértéke a kettő közti különbséggel, azaz további közel két százalékponttal lehet alacsonyabb a meghirdetett nominális kamatoknál.

Mindezek ellenére a hazai bankbetéti kamatok továbbra is kiemelkedően magasak nemzetközi összehasonlításban. Mind a forint, mind pedig az euró alapú lekötési lehetőségek meghaladják a nyugat- és közép-kelet-európai kamatszinteket. A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 8,62 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint pedig 7,50 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között.

A legjobb bankbetéti kamatok

A Bankmonitor.hu friss összesítése szerint az egy éves forint lekötések közt az MKB Bank Akciós Trezor Napi Bankkapcsolat betétje vezeti a listát 8,8 százalékos kamattal. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betétek a CIB Bank Classic és Elektronikus betétjei, ezek 7,5 százalékot ígérnek egy éves lekötésre. Az előbbi feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése alapján 3,52 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék.

Az euróban denominált bankbetétek közt a legmagasabb kamatot szintén az MKB Bank kínálja 4,5 százalékos ajánlatával. Előbbi betét feltételekhez köti a magas kamatot; a legmagasabb feltétel nélküli euró lekötést a Sopron Bank kínálja Flexi-Plusz Euró betétjével, ez a betét 3,84 százalékot fizet. Az euróban realizálható reálhozam feltételek teljesítése mellett 2,65 százalék, míg a feltételmentes lekötésnél 2 százalék.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt