szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sürgősen cselekedni kell az eurózónában, még mielőtt az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültségek feloldására tett szeptemberi intervenciós kezdeményezésének hatásai tompulnak - fejtette ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója.

"Senki nem ér most rá. Valódi vészhelyzet van" - fogalmazott az IMF-vezér a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban két héttel az eurózóna jövője szempontjából lényeginek ígérkező október 18-19-i brüsszeli csúcstalálkozóra utalva.

Lagarde szerint alapvető jelentőségű volt, hogy az EKB arról döntött: a makrogazdasági kiigazítások és ennek keretében végrehajtott strukturális és pénzügyi reformok ellenében felvásárolja a nehézségekkel küzdő országok szuverén kötvényeit.

"Nem szabad hagyni kifújni ennek az intézkedésnek a hatását még azelőtt, hogy az eurózóna építkezése és az Európai Unió integrációs munkája folytatódna... A megoldások költségei az idő múlásával egyre jobban emelkednek" - hangsúlyozta az IMF főigazgatója. Hozzátette: "Minél gyorsabban lépnek fel az európaiak nemzeti szinten, illetve az eurózónában együttesen, a dinamika annál gyorsabban változhat".

Lagarde elutasította azt a vádat, hogy az IMF kényszerítene megszorító politikát Európára. "Nem az öncélú megszorítás a célunk. Hanem az, hogy az országok tartósan saját lábukra tudjanak állni, hogy önállóvá váljanak és a képesek legyenek a piacról finanszírozni magukat" - hívta fel figyelmet Lagarde.

Szerinte a növekedés és a megszorítás nem összeférhetetlen. "Vannak olyan intézkedések, amelyeket meg kell hozni a növekedés feltételeinek megteremtéséhez" - mondta az IMF vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat