szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eredeti egy ezrelék helyett három ezrelékes tranzakciós adót vet ki a kormány a készpénzfelvételre, és az eddigi információkkal ellentétben nemcsak a bankjegykiadóknál, hanem a fiókokban is a magasabb kulccsal kell majd fizetni. A Magyar Bankszövetségnek nincs kifogása - mondta a bankszövetség főtitkára az azenpenzem.hu-nak.

A kormány 30 milliárd forintos pluszbevételre számít abból, hogy a tranzakciós illeték kulcsa a készpénzfelvételnél három ezrelék lesz. Bár Matolcsy György a legújabb megszorító csomag bemutatásakor csak az ATM-es készpénzfelvételről beszélt, a magasabb teher jó eséllyel a fiókban végrehajtott tranzakciókra is vonatkozik majd. A tervezett intézkedéseket tartalmazó kormányzati dokumentum szerint is a készpénzfelvételre általában lesz érvényes a magasabb kulcs.

Ezt a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente is megerősítette az azenpenzem.hu kérdésére. Az emelt adómértékkel kapcsolatban elmondta: a pénzforgalom elektronikus útra terelése hosszabb távon az egész gazdaság érdekét szolgálja.  Ez a bankok számára is fontos, nem véletlenül szorgalmazza már évek óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a készpénz visszaszorítását.

A főtitkár válaszából kiderült az is, hogy Matolcsy blöffölt arról, hogy a bankok csak a tranzakciós adó felét fogják áthárítani az ügyfelekre. Kovács Levente szerint az áthárításról minden bank saját hatáskörben, piaci helyzetétől és üzletpolitikájától függően dönt. Erről a Bankszövetség semmilyen adatgyűjtést nem folytatott, és nem tervez ilyet a jövőben sem. Felvázolta viszont: elméletben akár teljesen, akár semennyire sem vállalhatja át egy pénzintézet az adót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója

Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Operatív törzs: A védettségi igazolvány nem mentesít a karanténkötelezettség alól

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen