szerző:
hvg.hu

Megalapozottak a bejelentett kiadáscsökkentő intézkedések, a bevételnövelő pontok között azonban akadnak bizonytalanabb elemek. A választókra viszont igyekezett nem több terhet rakni a kormányzat, minden bizonnyal gondolva a politikai kockázatokra. Így összegezhetőek az első elemzői reakciók a péntek reggel bejelentett Matolcsy-csomagra.

Összességében jók a kormány által felvázolt kiadáscsökkentő és bevételnövelő csomag, melyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentett be péntek reggel. Így összegezhetőek a gyors elemzői reakciók a kormány 397 milliárdos hétpontos intézkedéscsomagjára. A csomag mellett idén 133 milliárd forintot zárolnak a kormányzati intézményeknél, de maradványzárolások is lesznek. A forint erősödéssel reagált a csomag bejelentésére.

Jó az irány

Ha tényleg összejön a 400 milliárdos megszorítás, akkor összességében jók a bejelentett intézkedések - mondta a hvg.hu-nak Samu János, a Concorce makroelemzője. Megalapozottak a bejelentett kiadáscsökkentő intézkedések, talán a 2,7 százalékos hiánycélon belül is lehetünk jövőre. Samu szerint ugyanakkor a Magyar Államkincstártól (MÁK) 30 milliárdos pluszbevétel kicsit irreálisnak tűnik. A hiánycél idei és jövő évi emelése ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy zavarná a befektetőket, mivel nem arról van szó, hogy 3,8 százalékos lesz a költségvetési hiány, hanem bőven a 3 százalékon belül maradunk.

Matolcsy bejelenti a 400 milliárdos csomagot
©

A hiánycél megemelésével kapcsolatban azonban fontos megjegyezni, hogy a túlzottdeficit-eljárás kapcsán nemcsak a 3 százalék alatti célt szükséges elérni, hanem folyamatosan csökkenő pályát felmutatni, a kormány azonban ebben már biztos megegyezett az Európai Unióval (EU), vagy legalábbis tapogatóztak - tette hozzá Samu.

A piac díjazza a bejelentéseket

A piac egyértelműen rendkívül pozitívan értékeli a bejelentéseket - hangsúlyozta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az jó döntés volt, hogy a jegybankra kivetni tervezett tranzakciós illetéket kivették a tervekből, ugyanakkor a segélyplafon bevezetésével kapcsolatban várt 8-10 milliárd forintnál nagyobb megtakarítást is el lehetett volna érni, ha alacsonyabb összegnél húzzák meg ezt a plafont. Suppan szerint egyértelműen a kiadáscsökkentéseket kell megcélozni, és a csomag ilyen irányba mutat. A költségvetési hiány növeléséről pedig már volt szó, ebben nincs újdonság.

Az uniós projektek társfinanszírozásával kapcsolatban ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy most végképp nyilvánvalóvá válik, hogy a magyar költségvetés egyáltalán nem képes saját forrásból magyarországi beruházásokat, fejlesztéseket finanszírozni, itt teljesen az uniós forrásokra hagyatkozhatunk csak. A fordított áfa kiterjesztését a Takarékbank vezető elemzője pozitív lépésnek tartja, mivel a mezőgazdaság több területén ez már hatékonynak bizonyolult, komolyan visszaszoríthatja a feketekereskedelmet és növelheti az adóbevételeket. A 400 ezer pénztárgép bekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) azonban már egy másik kérdés, itt a technológiai, informatikai megvalósítás lesz érdekes - emelte ki Suppan.

A választói terheket minimalizálták

A hvg.hu-nak egy név nélkül nyilatkozó elemző elmondta, hogy ha sorra vesszük a lépéseket, akkor látjuk, hogy a kormány igyekezett minimalizálni a választói terheket. Olyan szempontból viszont jó a csomag, hogy "a kormány viszonylag civilizált intézkedéseket jelentett be". A csomag elemei azonban nem mutatnak a strukturális reformok, átalakítások irányába - nem egy Széll Kálmán-terv. Ám - amitől sokan féltek - nincs teli unortodox, hajmeresztő lépésekkel. A készpénzfelvételi illeték emelése akár még jó irány is lehet az elemző szerint, mivel az a Magyarországon rendkívül nagy arányú készpénzforgalom - a feketegazdaság egyik fokmérője - visszaszorítását szolgálná.

A név nélkül nyilatkozó elemző szerint a gazdaságpolitika hitelességén javíthat a csomag, és azt is segítheti, hogy Magyarország megalapozottabban tárgyalhasson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Azt a bizalmi áttörést, amivel felkerülhetnénk a befektetők térképére, ugyanakkor nem hozza meg a csomag, nem hoznak majd áttörést az intézkedések.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Macklemore is jön a Szigetre

Macklemore is jön a Szigetre