szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irak a következő alig egy évtizedben több mint a duplájára növelheti olajtermelését, olajkivitele pedig 20 év múlva a második legnagyobb lehet a világon - véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden ismertetett országjelentése.

Irak jelenlegi napi olajtermelése valamivel több mint 3 millió hordó, és az IEA azzal számol, hogy 2020-ra 6,1 millió hordóra, 2035-re pedig napi 8,3 millió hordóra emelkedik.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet előrejelzése szerint közel húsz év múlva Irak a világ második legnagyobb olajexportőrévé válik, amely jelenleg Oroszország.  

Az IEA hozzátette ugyanakkor: ahhoz, hogy a termelési szint 2020-ra elérje a napi 6 millió hordó körüli szintet, addig évi átlagosan 25 milliárd dollár beruházást kell végrehajtani az olajágazatban. Tavaly erre 9 milliárd dollárt fordítottak Irakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!