szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 600 milliárd dollárt vittek ki befektetők tavaly Kínából. A folyamatosan növekvő tőkekiáramlás növeli a politikai kockázatokat, különösen a kínai vezetőváltás előtt.

A washingtoni székhelyű Global Financial Integrity nevű kutató-tanácsadó intézet tanulmánya szerint évről évre egyre több pénz hagyja el Kínát. Szakértők úgy látják, hogy ennek két oka van. Az egyik az emberek bankrendszerrel kapcsolatos frusztrációja, a másik pedig az, hogy sok cég megkerüli a kormányzati ellenőrzést.

A magasabb hozamok miatt a háztartások inkább külföldre viszik megtakarításaikat, és az is gyakori, hogy a kínai vállalatok "tesznek egy kört" a pénzzel, amit külföldi befektetésnek álcázva visznek vissza az országba.

A GFI elemzői szerint az utóbbi tizenegy évben 3800 milliárd dollár hagyta el így az országot, 2000-ben 172,6 milliárd, 2011-ben már 602,9 milliárd dollár. A tanulmány súlyos kérdéseket vet fel a kínai gazdaság stabilitásával kapcsolatban. "A társadalmi, politikai és gazdasági rend hosszú távon nem tartható fenn ilyen mértékű illegális tőkekiáramlás mellett" - mondta Dev Kar, a csoport vezető közgazdásza.

Kínai közgazdászok szerint a Kajmán-szigetekről, Luxemburgból vagy Hongkongból beáramló közvetlen külföldi tőkebefektetések jelentős része eredetileg kínai vállalatoktól származik. A GFI szerint a Brit Virgin-szigetek mindössze 28 ezer fős lakosságára 213,7 milliárd dollár kínai befektetés jut.

A pénzügyi folyamatok tükrözik a kínai pénzügyi rendszerrel kapcsolatos csalódottságot, amiért a hitelek nagy része állami vállalatokhoz áramlik a betétesek és a vállalkozók kárára. A kormány ennek enyhítésére megkönnyítette a családok és a cégek külföldi befektetéseinek engedélyezését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Rajta van a titkosszolgálat a keményvonalas oltáselleneseken

Rajta van a titkosszolgálat a keményvonalas oltáselleneseken